UU Samverkan

UU Samverkan är Uppsala universitets avdelning för stöd till forskningssamverkan med organisationer och företag utanför akademin. Universitetet stödjer samverkan eftersom vi ser att det ger nya perspektiv och kunskap som berikar forskningen och driver innovationsprocessen framåt.

UU Samverkan verkar för att öka kunskapen om samverkan inom universitetet och hjälper företag, myndigheter och ideella organisationer som vill driva
forskningsprojekt tillsammans med forskare vid Uppsala universitet.

Verksamheten ger företag tillgång till forskning i framkant samtidigt som universitetets forskare får möjlighet att ta del av unik data, validera sin forskning i en verklig miljö men också sprida kunskap och implementera innovationer tillsammans med samhället.

Vi arbetar tillsammans med allt från enskilda forskare och företag som under några månader vill samverka kring en avgränsad fråga till samfinansierade projekt som pågår under många år och sträcker sig över flera vetenskapsområden. Målet är enkelt – det ska vara lätt för dig som arbetar utanför akademin att samverka med våra forskare.

Frågor och svar om UU Samverkan

  • Vårt uppdrag på UU Samverkan är att verka för att öka kunskapen om samverkan inom hela universitetet. Det gör vi genom att kontinuerligt utveckla och förfina modeller och metoder för gränsöverskridande kunskapsutbyten och innovationsutveckling genom samverkan. Vi erbjuder också interna utbildningar och seminarier om samverkan, samt möjligheter för forskare att träna och utveckla sin samverkanskompetens.

  • Vi arbetar för att öka intresset för samverkan och underlätta både för forskare och parter utanför akademin att hitta områden för gränsöverskridande kunskapsutbyten och innovationsutveckling genom samverkansprojekt. Läs mer om de mötesplatser och metoder som vi arbetar med, exempelvis AIMday.

  • UU Samverkan har i uppdrag att stödja universitetsledningen samt områdes-och fakultetsledningarna i strategiska samverkanssatsningar, så som vi gör för Ångström Materials Academy (ÅMA) och arbetet med kultur och kreativitet. Det kan också handla om att ingå strategiska samarbeten med specifika organisationer eller deltagande i nationella och internationella initiativ.

  • Avdelningen koordinerar universitetets strategiska partnerskap, huserar programkontoret för det strategiska innovationsprogrammet Internet of Things Sverige (IoT Sverige) som Uppsala universitet är värd för och har också ansvaret för Uppsala universitets uppdrag som Industrial Liaison Office (ILO) för forskningsinfrastrukturen Cern samt att arbeta med den nationella satsningen Big Science Sweden.

  • UU Samverkan ger projektstöd till större kompetenscentrum och samverkansplattformar som drivs av forskare, exempelvis i roller som innovation manager eller koordinator för arbetspaket som syftar till att skapa genomslag (impact) utanför akademin. En sådan större roll innebär dock att projektet måste betala för arbetstiden.

Vi arbetar bland annat enligt 5i-modellen som är en modell för innovationssamverkan. Modellen används för att på ett strukturerat sätt välja lämpliga aktiviteter beroende på hur långt i en samverkansprocess som parterna har kommit samt vad syftet och målet med deras samverkan är. Modellen utgår från fem olika stadier: Inspirera, identifiera, initiera, ingå samt intensifiera. Uppsala universitet har utvecklat modellen tillsammans med Linköpings universitet och Örebro universitet. Vi berättar mer om den här.

Samverkan och innovation är två olika men sammanlänkade koncept.

Samverkan refererar till den aktiva och ömsesidiga interaktionen mellan universitetet och olika externa partners, såsom näringslivet, offentliga organisationer och civilsamhället. Syftet med samverkan är att skapa en ömsesidig relation där kunskap och resurser kan utbytas. Genom samverkan blir universitetet en aktiv samhällsaktör och bidrar till att lösa gemensamma problem, främja kunskapsspridning och påverka samhällets utveckling.

Å andra sidan innebär innovation att generera något nytt och värdeskapande. På ett universitet innebär innovation att man utvecklar nyskapande idéer, metoder, produkter eller tjänster. Det kan handla om forskning och utveckling av nya teknologier, affärsmodeller eller sociala innovationer. Innovationsarbete på ett lärosäte innebär att man omsätter kunskap och idéer till praktiska tillämpningar som kan gynna samhället och näringslivet.

Samverkan och innovation inom akademin är nära sammankopplade eftersom samverkan kan vara en katalysator för innovation. Genom samverkan med externa partners kan vi få tillgång till nya perspektiv, resurser och kunskap som kan inspirera och driva innovationsprocessen framåt. Samverkan ger också möjlighet att testa och validera innovationer i en verklig miljö samt att sprida kunskap och implementera innovationer tillsammans med samhället.

Sammanfattningsvis kan man säga att samverkan handlar om att etablera relationer och samarbeten med externa aktörer, medan innovation fokuserar på att skapa något nytt och värdeskapande. Genom att kombinera samverkan och innovation kan universitetet agera som en motor för samhällsutveckling och förändring.

  • Vi på UU Samverkan arbetar inom samtliga vetenskapsområden och ofta tvärvetenskapligt.

  • Vi stödjer universitetets olika ledningar i samverkansfrågor.

  • Vi stödjer forskare som samverkar med någon utanför akademin, inom så väl privat, offentlig som ideell sektor.

  • Projekt kan även innehålla forskare från andra lärosäten och internationella organisationer.

UU Samverkan hjälper forskare och organisationer i deras arbete med att gemensamt skapa värde för både den externa och den akademiska parten. Det kan exempelvis handla om att öka förståelsen för hur man kan arbeta med ett samhällsbehov, att ta fram nya forskningsbaserade metoder för en behandling, eller att undersöka konkreta frågeställningar hos ett företag. Uppdragsforskning däremot är mer en sorts beställning från en extern aktör till akademin och i dessa fall betalar beställaren för alla kostnader som uppstår och äger också resultaten.

I vårt arbete är det av största vikt att samverkan mellan forskarna och externa organisationer är ömsesidig. Det handlar om att forskare tillsammans med den externa organisationen undersöker frågeställningarna och hittar lösningar och vägar framåt gemensamt. Projektet ska vara värdeskapande för alla medverkande parter, till exempel genom att bidra med nya kunskap, ge tillgång till specifikt material eller data, eller att testa modeller och lösningar i verklig miljö.

Vi kan erbjuda rådgivning till forskare och forskargrupper för att komma igång med att etablera, utveckla och driva samverkans- och innovationsprojekt med externa aktörer genom exempelvis rådgivning om nyttiggörande genom samverkan, process- och projektledning, samverkansavtal och finansiering.

UU Samverkan kan också vara en väg in till universitetet för de företag och organisationer som vill samarbeta med forskare vid Uppsala universitet.

Ja, exempelvis genom VFS, Verifiering för samverkan (VFS). Det är ett stöd och en finansiering vid Uppsala universitet för de som vill utforska att arbeta i samverkansprojekt som administreras av UU Samverkan. VFS, är ett erbjudande om finansiering för att inleda nya samarbeten kring forskning och utveckling mellan forskare vid Uppsala universitet och privat, offentlig eller ideell verksamhet. Vi hanterar alla ansökningar som kommer in och det finns en grupp av bedömare (som kommer från alla tre vetenskapsområdena) som bedömer ansökningarna vilket ligger till grund för vem som kan få finansiering.

Projekt och plattformar som UU Samverkan är aktiv i

UU Samverkan arbetar i projekt som syftar till att utveckla förutsättningar för forskning och innovation. Här listar vi några av de projekt som vi arbetar i idag.

 

Finansiering för samverkansprojekt i tidig fas

Mer om oss som jobbar här

Samverkansledarna vid UU Samverkan hjälper med:

  • Rätt kontakter.
  • Rätt kompetens.
  • Rätt samarbetsform.
  • Finansiering och koordinering för samarbetet.
  • Genomtänkta samverkansavtal som reglerar rättigheterna för alla parter.

Medarbetare på UU Samverkan

Kontakta oss via e-post





FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin