12 miljoner till nanosensorforskning

2016-12-15

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har utsett 20 forskare vid svenska lärosäten som får tolv miljoner var inom programmet Framtidens forskningsledare (FFL). Zhen Zhang, biträdande universitetslektor och docent vid institutionen för teknikvetenskaper, är en av dem som tilldelats forskningsmedel.

Zhen Zhang leder en forskargrupp vid enheten för fasta tillståndets elektronik, som är en del av institutionen för teknikvetenskaper. Anslaget från SSF ska finansiera forskning inom halvledarnanosensorteknik för ett smart samhälle. Zhen Zhangs forskargrupp arbetar också utveckling av energisnåla 3D-processorer.

255 personer sökte anslag inom Framtidens forskningsledare. Fördelningen på områden är 40 procent livsvetenskaper och 25 vardera inom materialvetenskap och IT, och 10 procent inom teknik för livsvetenskaperna. Sedan starten år 2000 har 119 stycken forskare tilldelats forskningsmedel inom Framtidens forskningsledare.