Master- och magisterexamen - kurser på avancerad nivå inom kostvetenskap

Vid Institutionen för kostvetenskap ger vi i dagsläget tre ämneskurser och en metodkurs på avancerad nivå, vilka samtliga ges som distanskurser, på engelska, på halvfart. Vi ger även två uppsatskurser, i form av campuskurser, på svenska, med tre obligatoriska träffar plats i Uppsala. Se nedan kurserna angivna utifrån termin.

Vårtermin:

  • Barns mat och ätande – biologiska och samhällsvetenskapliga perspektiv 7,5 hp
  • Evidensbaserad nutrition: att granska, värdera och tillämpa koststudier 7,5 hp  
  • Magisteruppsats i kostvetenskap 15 hp
  • Masteruppsats i kostvetenskap 30 hp

Hösttermin:

  • Mat, hälsa- och kommunikation 7,5 hp
  • Forskningsmetodik inom kostvetenskap fördjupning 7,5 hp

Magister- eller masterexamen

Samtliga dessa kurser ges som fristående kurser, vilka kombinerat med andra kurser, kan inkluderas i en masterexamen (120 hp) eller en magisterexamen (60 hp).

För att du ska vara behörig att läsa dessa kurser på avancerad nivå krävs att du först avlagt en grundexamen på 180 hp, motsvarande en kandidatexamen i kostvetenskap eller en dietistexamen. Eventuella ytterligare behörighetskrav för respektive kurs anges i kursens kursplan. Uppsatskurserna kräver exempelvis även att man läst en kurs på avancerad i vetenskaplig metodik/teori om minst 7,5 hp.

Sammansättning av magister respektive masterexamen i kostvetenskap.


Magisterexamen

Masterexamen

Antal poäng totalt

60 hp (1 års studier)

120 hp (2 års studier)

Kurser på avancerad nivå

minst 45 hp varav 30 hp inom huvudområdet dvs kostvetenskapliga kurser*

Övriga kan vara valfritt ämne/område

minst 90 hp varav 60 hp inom huvudområdet dvs kostvetenskapliga kurser*

Övriga kan vara valfritt ämne/område

Självständigt examensarbete

15 hp, inom kostvetenskap

*ingår i de 30 hp nämnda ovan

30 hp, inom kostvetenskap

*ingår i de 60 hp nämnda ovan

Kurser på grundnivå

max 15 hp, valfritt ämne/område men ej lika som ingår i tidigare kandidatexamen.

max 30 hp, valfritt ämne/område men ej lika som ingår i tidigare kandidatexamen.


För att kunna uppfylla samtliga kurspoäng enligt de ovan angivna kriterierna för master respektive magisterexamen behöver du således, förutom läsa de kurser som ges vid institutionen, även söka efter passande kurser vid andra institutioner och andra lärosäten. En överblick av det nationella kursutbudet kan du få via www.studera.nu

Var kreativ i sökande och använd olika sökord för att hitta kurser motsvarande kostvetenskap så som klinisk nutrition, nutrition och livsmedel. Läs noga igenom kursbeskrivning, angiven nivå på kursen, behörighetskrav, innehåll och litteraturlista för att se att kursen passar det du avser söka i relation till kraven.

Exempel på institutioner vid andra lärosäten som ger avancerade kurser inom ämnesområdet kostvetenskap eller motsvarande är:

  • Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet,
  • Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet,
  • Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition,
  • Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet,
  • Avdelningen för mat- och måltidsvetenskap, fakulteten för naturvetenskap Kristianstad Högskola.

Tänk även på att kurserna innehållsmässigt bör vara en fördjupning och ska skilja sig från de du tidigare har läst och som ingår i din examen på grundnivå. Var även noga och se över vilka kurser som ges vilka tidperioder, så att det inte krockar med varandra, och huruvida de går att läsa parallellt eller inte. Skissa upp ett tänkbart studieupplägg med olika kurser utifrån ett för dig passande tidschema.

Tänk också på att en examen vanligen utfärdas vid det lärosäte där man avklarat den avslutande kurs som ska ingå sin examen.


Termin

Exempel 1

(60 hp, halvtidsstudier i 2 år, start jan)

Exempel 2 (60 hp, heltidsstudier i 1 år, start aug/sept)

1

VT 15 hp:

 

Barns mat och ätande - biologiska och samhällsvetenskapliga perspektiv 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (jan-mars). Evidensbaserad nutrition: att granska, värdera och tillämpa koststudier 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (mars-juni).

HT 30 hp:

Läs kurs/er vid annat lärosäte, eller annan institution i Uppsala, 15 hp (aug/sept-nov). Valfritt ämne (grund/avanceradnivå).

 

Fortsätt terminen med att läsa följande två kurser parallellt: Forskningsmetodik inom kostvetenskap 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (nov-jan).
Mat, hälsa och kommunikation 7,5 hp
, 50 % studietakt, distans (nov-jan).

2

HT 15 hp:

 

Läs en kurs vid annat lärosäte, eller annan institution i Uppsala, 7,5 hp (aug/sept-nov).

Valfritt ämne (grund/avanceradnivå).

 

Fortsätt terminen med att läsa kursen Forskningsmetodik inom kostvetenskap 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (nov-jan).

VT 30 hp:

 

Läs våra följande två kurser: Barns mat och ätande - biologiska och samhällsvetenskapliga perspektiv 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (jan-mars). Evidensbaserad nutrition: att granska, värdera och tillämpa koststudier 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (mars-juni).

 

Och parallellt med detta: Magisteruppsats i kostvetenskap 15 hp, 50 % studietakt, distans (jan-juni).

3

VT 15 hp:

 

Magisteruppsats i kostvetenskap 15 hp, 50 % studietakt, distans (jan-juni)

 

4

HT 15 hp:

 

Läs kurser vid andra lärosäten, eller annat universitet, 7,5 hp (aug/sept-nov). Valfritt ämne (grund/avanceradnivå).


Mat, hälsa och kommunikation 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (nov-jan).


 

 


Termin

Exempel 1

(120 hp, heltidsstudier i 2 år, start jan)

Exempel 2 (120 hp, heltidsstudier i 2 år, start aug/sept)

1

VT 30 hp:

 

Läs följande två kurser: Barns mat och ätande - biologiska och samhällsvetenskapliga perspektiv 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (jan-mars). Evidensbaserad nutrition: att granska, värdera och tillämpa koststudier 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (mars-juni).

 

Läs kurs/er vid annat lärosäte, eller annan institution i Uppsala, parallellt med dessa, 50% studietakt, totalt 15 hp. (jan-juni)

 

HT 30 hp:

 

Läs en kurs vid annat lärosäte, eller annan institution i Uppsala, 15 hp (aug/sept-nov).

 

Fortsätt terminen med att läsa följande två kurser parallellt: Forskningsmetodik inom kostvetenskap 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (nov-jan).
Mat, hälsa och kommunikation 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (nov-jan).

 

2

HT 30 hp:

 

Läs en kurs vid annat lärosäte, eller annan institution i Uppsala, 15 hp (aug/sept-nov).

 

Fortsätt terminen med att läsa kursen Forskningsmetodik inom kostvetenskap 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (nov-jan) och en parallellkurs vid annat lärosäte 7,5 hp.

 

VT 30 hp:

 

Läs våra följande två kurser: Barns mat och ätande - biologiska och samhällsvetenskapliga perspektiv 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (jan-mars). Evidensbaserad nutrition: att granska, värdera och tillämpa koststudier 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (mars-juni).

 

Läs kurs/er vid annat lärosäte, eller annan institution i Uppsala, parallellt med dessa 50% studietakt, totalt 15 hp (jan-juni).

3

VT 30 hp:

 

Masteruppsats i kostvetenskap 30 hp, 100 % studietakt, distans (jan-juni)

HT 30 hp:

 

Läs kurser vid andra lärosäten, eller annan institution i Uppsala 2x15 hp eller 4 x 7,5 hp.

4

 

HT 30 hp:

 

Läs kurser vid andra lärosäten, eller annan institution i Uppsala, 15 hp (aug/sept-nov).

 

Mat, hälsa och kommunikation 7,5 hp, 50 % studietakt, distans (nov-jan) och en parallellkurs vid annat lärosäte 7,5 hp.

 

VT 30 hp:

 

Masteruppsats i kostvetenskap 30 hp, 100 % studietakt, distans (jan-juni).

 

 

Båda exemplen ovan är ett upplägg med 120 hp på 2 år med 100 % studietakt. Det går också att läsa en master utspritt över flera år, exempelvis 4 år med 50% studietakt.

En man klättrar uppför ett berg

Foto av Patrick Hendry på Unsplash

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin