Ledighet i samband med läkarbesök

I vissa fall kan ledighet med lön medges för läkarbesök under förutsättning att det måste göras på arbetstid och enligt överenskommelse med närmaste chef. Läs mer om vad som gäller nedan.

I Villkorsavtalet 9 kap 1 § definieras vilken typ av vård som omfattas av den här möjligheten till ledighet med lön:

  • Läkare
  • Företagshälsovård - Mödravård - Öppenvård
    Med besök hos företagshälsovård, mödravårdscentral eller öppenvård menas inte bara besök hos läkare utan även till exempel distriktssköterska, sjukgymnast, kurator, barnmorska samt mammografiundersökning. Öppenvård är ett samlingsnamn för behandling, terapi, hälso- och sjukvård som utförs på icke inneliggande patienter. Motsatsen är slutenvård.
  • Blodgivning
  • Undersökningar eller behandlingar efter remiss av tandläkare eller läkare
  • Akuta tandläkarbesök
  • Om det behövs får en arbetstagare som ska bli förälder, men inte är den som är gravid, vara ledig utan löneavdrag vid två tillfällen per barnsbörd i syfte att följa med på besök hos mödravårdscentral. Denna bestämmelse är inte tillämplig från och med den sextionde dagen före den beräknade tidpunkten för barnets födelse fram till förlossningsdagen, eftersom föräldrapenning då kan utbetalas.

Ledighet med lön för läkarbesök ges under förutsättning att det behöver göras på arbetstid. Besöket ska så långt som det är möjligt planeras så att de ligger utanför ordinarie arbetstid. Enbart i de fall det inte är möjligt kan arbetsgivaren medge ledighet med lön. Om du arbetar heltid, ska du försöka styra besöket till början eller slutet av arbetsdagen. Arbetar du deltid, bör det i normalfallet vara möjligt att styra besöken till ledig tid.

Arbetstagaren måste själv ta ansvar och försöka styra läkartiderna så långt det är möjligt.

Exempel: En arbetstagare som är halvtidssjukskriven eller arbetar deltid av annat skäl ordineras sjukgymnastik.

Besöken hos sjukgymnast ”behöver” då inte ske på arbetstid, utan bör i normalfallet kunna förläggas på den lediga tiden.

Precis som vid all annan frånvaro förutsätts du prata med din chef. På begäran från din chef ska du kunna visa kallelse eller motsvarande.

Ledighet med lön kan medges för läkarbesök inklusive restid.

Om ett läkarbesök infaller mitt i en arbetsdag, är det restid till och från besöket samt själva läkarbesöket som ger möjlighet till ledighet. Du förutsätts arbeta återstående tid, både före och efter läkarbesöket.

Restid utanför ordinarie arbetstid sker på fritid.

”Om det behövs” ska här ställas i relation till hur vårdsituationen ser ut, hur vården är uppbyggd. Om det är möjligt att få samma vård på verksamhetsorten (definieras i normalfallet som en radie på 50 km från tjänstestället) som någon annanstans i landet, får du inte ledigt med lön för hela frånvaron om du väljer att istället anlita läkare på längre avstånd. Då kan ledighet med lön ges för tid som motsvarar den tid det skulle krävts för ett läkarbesök på verksamhetsorten.

Om det handlar om specialistläkarvård, vilken inte finns att tillgå på verksamhetsorten kan du få ledigt med lön, för såväl besöket som restiden, för att åka på läkarbesök utanför verksamhetsorten. I dessa specifika fall kan det handla om en hel dags ledighet, vid lång restid eller flera på varandra följande läkarbesök.

För att räknas som läkarbesök på betald arbetstid ska du efter besöket vara arbetsför. Om du efter läkarbesöket inte är arbetsför är det sjukskrivning som gäller för hela frånvaron, inklusive läkarbesöket och inte ledighet med lön.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin