Snart dags för doktorspromotion

23 maj 2018

Den 1 juni är det dags för Uppsala universitets stora examensfest - doktorspromotionen. Alla är välkomna till den traditionella ceremonin i Universitetshusets aula då drygt 160 nya doktorer och över 30 jubeldoktorer promoveras under högtidliga former.

Doktorspromotionen är en gammal tradition vid Uppsala universitet. Den första promotionen ägde rum redan år 1600. Dagen inleds med kanonsalut från Slottet vid norra tornet klockan 7.00 och klockringning i Domkyrkan klockan 8.00 med den så kallade Storan, Sveriges största klocka på sju ton. Klockringningen vid större akademiska högtider i Uppsala är en urgammal sed som påminner om den gamla och nära förbindelsen mellan kyrka och universitet. Kanonsaluten vid promotionshögtiderna har funnits sedan början av 1800-talet.

Under den högtidliga promotionsakten i Universitetshusets aula får de nya doktorerna ta emot hederstecken; hatt eller lagerkrans samt diplom. Som doktorer är de även berättigade att använda det tredje tecknet; ringen. De som blivit doktorer för femtio år sedan inbjuds till vårpromotionen som så kallade jubeldoktorer.

Alla är välkomna till högtiden i aulan. Gratisbiljetter kan hämtas i Universitetshusets trapphall vid vaktmästeriet från och med kl 10.00 torsdagen den 31 maj fram till att ceremonin startar.

På kvällen blir det middag och dans i rikssalen på Uppsala slott för inbjudna gäster. Nära 700 personer brukar delta i promotionsmiddagen – de nya doktorerna och jubeldoktorerna med anhöriga, inbjudna hedersgäster samt lärare och andra anställda.

Program för doktorspromotionen 1 juni 2018


Läs mer om doktorspromotionen

Läs mer om kanonsaluten

Frågor om promotionen?
doktorspromotion@uadm.uu.se