Nyheter och press

Välkommen till Almedalen 2018

2018-06-05

Uppsala universitet bjuder som vanligt på ett digert program under Almedalsveckan. Möt våra forskare på spännande seminarier och i vår morgonsoffa 2-7 juli i Visby. Ett 50-tal seminarier är samlade under Campus Gotlands tak. I år uppmärksammas också att Campus Gotland bildades för fem år sedan, när Uppsala universitet och Högskolan på Gotland gick samman.

Om du inte befinner dig i Visby under Almedalsveckan kan du se nästan alla våra seminarier live eller i efterhand på webben. Men redan nu kan du läsa intervjuer med några av forskarna som deltar.

”Vi måste lyfta barnens hälsa på samhällsagendan”

Övervikten närmar sig epidemiska nivåer och i Sverige utvecklar ungdomar typ 2 diabetes. Nu vill professor Peter Bergsten initiera ECHO-zoner, geografiska områden där samhällen går samman i hälsosatsningar på barn och deras familjer.

Toppolitiker och kvinna – då ökar risken för skilsmässa

Kvinnor som gör politisk karriär löper större risk för skilsmässa än sina manliga kolleger. Det visar Johanna Ricknes forskning. Hon är docent i nationalekonomi och kommer till Almedalen den 3 juli för att prata om genus och politik.

Bättre benhälsa på forntiden – en fråga om livsstil?

Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, blir allt vanligare i Sverige. Annat var det för 5 000 år sedan, visar arkeologiska fynd från Gotland. Ska vi leva mer som på forntiden för att få bättre benhälsa? Det är temat för ett seminarium den 2 juli, med bland andra Sabine Sten, professor i osteologi.

Ojämlikheten i Sverige större än i jämförbara länder

Hallå där Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i vältalighet och statskunskap , som är med i seminariet "Klass och politik: Den nya ojämlikheten" i Almedalen 2 juli. Varför har ojämlikheten ökat snabbare i Sverige och vad får det för konsekvenser?

Hur ska lärare förhålla sig till skolans värdegrund?

Hallå där David Kronlid, lektor i didaktik och docent i etik, som ska vara moderator på seminariet "Utbildning för hållbar utveckling - helt nödvändigt eller politisk indoktrinering?" i Almedalen 4 juli. Vad är normativt innehåll?

Beroendeforskare redo för Almedalsveckan

Forumet U-FOLD genomför sju seminarier inom beroendefältet, med fokus på digitala vanor, omregleringen av spelmarknaden, medicinsk cannabis, dopingproblematikens roll i ANDT-arbetet och och en rad andra aktuella utmaningar.

”Vindkraftsutbyggnad handlar om tillit och legitimitet”

Hallå där Sanna Mels, universitetsadjunkt i vindenergi vid Campus Gotland, som intervjuas i Almedalens Morgonsoffa den 6 juli. Ämnet är vindkraftsutbyggnad ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv – vad handlar det om?

Uppsala universitet i Almedalen