Ny kunskap om samutvecklingen mellan retrovirus och värd

2018-10-09

Retrovirus har infiltrerat ryggradsdjur under miljontals år genom att sätta in sina gener i arvsmassan, och därefter nedärvas genom generationer som endogena retrovirus (ERV). Nu presenterar forskare från Uppsala universitet ny kunskap om den långa samutvecklingen mellan retrovirus och deras värdar genom att studera ERV-variation och spridning i vilda och domesticerade populationer. Resultaten publiceras i PNAS.

Retrovirus, inklusive HIV hos människor, måste bli en del av värdcellens arvsmassa för att producera nya virus. Under miljontals år har upprepad infiltration av värddjurens könsceller gett upphov till att dessa forna virus nu nedärvs till värdens avkomma som ERV, vilka idag utgör stora delar av arvsmassan hos ryggradsdjur.

Forskarna använde nya teknologiska framsteg för populationsbaserade studier av arvsmassor från vilda och domesticerade djur för att få bättre kunskap om ERV-variation och spridning. Europeiska kaniner utvecklades till två underarter på den Iberiska halvön för omkring 1 miljon år sedan och tämjdes i södra Frankrike för cirka 1000 år sedan.

- Genom att jämföra hela arvsmassor från besläktade värdpopulationer jämfört med en enda referens-arvsmassa kan vi identifiera nya ERV och förstå samutvecklingen mellan virus och värd bättre, säger Daniel Rivas, huvudförfattare för studien.

Mångfalden hos ERV följer mestadels värdpopulationernas utveckling och resultaten indikerar betydande genetisk variation mellan ERV i olika värdpopulationer.

- Det stora antalet ERV och segregerande variation som vi upptäcker i olika värdpopulationer visar hur ERV bidrar med ett betydelsefullt evolutionärt perspektiv på samutveckling mellan virus och värd”, säger Patric Jern, Uppsala universitet, som lett studien.

Rivas Carillo S.D., Pettersson M.E., Rubin C.J. and Jern P. (2018) Whole-genome comparison of endogenous retrovirus segregation across wild and domestic host species populations. Proceedings of the National Academy of Sciences (USA), DOI: 10.1073/pnas.1815056115

För mer information kontakta:

Patric Jern, Science for Life Laboratory, Department of Medical Biochemistry and Microbiology, e-post: Patric.Jern@imbim.uu.se