Universitetet

Traditionellt firande av Sista april i Uppsala

Vi ses i Carolinabacken klockan 15!
#sistaapril #grundkurs1A

Årets största studenthögtid

Sista april, Valborgsmässoafton, är årets största studenthögtid i Uppsala med grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagning i Carolinabacken, champagnegalopp, vårsång vid Gunillaklockan, gasquer och mycket mer.

Grundkurs i Sista april-firande med Mikael Tornving:

 • Grundkurs 1A - Upplev Sista april med Uppsala universitet

Hålltider för Sista april i Uppsala

 • 07:00-09:30 Grötfrukost
 • 10:00 Forsränningen i Fyrisån
 • 11:30-14:30 Sillunch på UKK.
 • 13.30-14.45 Wijkmanska Blecket spelar på trappan till Carolina Rediviva
 • 14.45-14.59 Specialdesignad Sista april-pin delas ut nedanför Carolina Redivivas balkong
 • 15:00 exakt. Mösspåtagningen i Carolinabacken. Studenterna springer ned för Carolinabacken.
 • 15:05 OD:s konsert på trappan utanför Carolina Rediviva
 • 15:30 Champagnegalopp på nationerna
 • 17:00 Allmänna Sångens valborgsbal på Uppsala slott
 • 21:00 Curator curatorum håller vårtal vid Gunillaklockan invid Uppsala slott. Gunillaklockan ringer och Allmänna Sången sjunger.

Forsränningen

Forsränningen startades av uppsalateknologerna vid mitten av 1970-talet. En mängd olika farkoster, mer eller mindre fantasifullt utstyrda, glider nerför Fyrisån. Det är en grann och mycket populär tradition. Läs artikeln om hur det började.

Häng med på Forsfestivalen...
Under sista veckan innan Sista april i Uppsala förvandlas området utanför Ångströmlaboratoriet i Uppsala till en stor festival - Forsfestivalen!  Se filmen om hur det var 2013.

Kvarnfallet -Sista aprilUniversitetsledningen (prorektor Anders Malmberg, f d universitetsdirektör Ann Fust och rektor Eva Åkesson) deltog i forsränningen 2013. Se bildspel från Kvarnfallet. Läs kommentarer i rektorsbloggen.

Bli en del av ett tidlöst vårfirande!

Under Valborgsveckan kommer det att finnas en fotovägg placerad framför Carolina Rediviva med motiv från äldre tiders Sista april-firande. Kom förbi, ta ett kort på dig själv med några vänner och bli en del av ett tidlöst vårfirande!
#grundkurs1A

         

Sista april-pins

Vill du ha en Sista april-pin? Strax före mösspåtagningen delar vi ut specialdesignade Sista april-pins nedanför Carolina Redivivas balkong. Kom i tid och var på plats 14.45-14.59. Först till kvarn...

Mösspåtagningen

Mösspåtagningen äger rum nedanför Carolina Rediviva - Universitetsbiblioteket. Exakt kl 15 höjer rektor sin vita mössa och detta är signalen till alla att sätta på sig sina studentmössor.

Ett par veckor innan Sista april monteras en nedräkningsklocka på Carolina Redivivas balkong. Klockan räknar ned till Mösspåtagningen klockan 15.00.

Se time lapse från mösspåtagningen i Carolinabacken 2012.

Mösspåtagningen är en gammal tradition. Läs mer om traditionen med mösspåtagningen och studentmössan.

OD:s konsert

En ny tradition är att Orphei Drängar (OD) sjunger på Carolina Redivivas trappa direkt efter mösspåtagningen. Ett mycket uppskattat inslag 2017 var när över 30 000 människor i publiken bjöds in att sjunga allsång med OD. Se Uppsala Nya Tidnings film med konsert och allsång.

Champagnegalopp

Efter mösspåtagningen är det champagnegalopp på studentnationerna. Se film om hur det kan gå till på till exempel Stockholms nation.

Vårsång och vårtal vid Gunillaklockan

Under tidigt 1800-tal började studenterna gå upp till Slottsbacken på kvällen för att se på uppsalaslättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Så småningom blev det också sed att man skulle utbringa ett leve för kungen och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren. I slutet av 1800-talet var ceremonien fullt utvecklad, hela studentkåren tågade upp och så blev det regel att studentkårens vice ordförande skulle hålla vårtalet. Detta ofta mycket uppmärksammade tal har sänts i radio sedan 1926 (med ett enda undantag, 1951). Men sedan 1971 är det curator curatorum som håller talet. Gunillaklockan ringer klockan 21 och Allmänna Sången medverkar fortfarande.

Se time laps från Gunillaklockan 2012.