Komma igång med Micro:bit (åk 5-6)

Målgrupp: Mellanstadiet

Ämneskategori: IT/data, Teknik, Matematik

Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Teman: Digitalisering och programmering

Datum och tid: 18 september 2019 – 2 oktober 2019, kl 14.30 – 16.00

Micro:Bits är små datorer utvecklade av Brittiska BBC för att använda i skolan. Micro:Biten kan programmeras till att visa bilder och budskap med hjälp av sina små lysdioder, den har inbyggd ljus- och temperatursensor, kompass och accelerometer och den kan kommunicera trådlöst med andra Micro:Bitar.

Micro:Biten programmeras genom ett enkelt webbgränssnitt och är utrustad med LED-matris, programmerbara knappar, accelerometer, ljus- och temperaturmätare samt kompass. Fler sensorer och kontroller kan kopplas in för att skapa mängder av spännande projekt. Vi börjar från grunden och kommer att skapa olika enkla projekt som man kan göra med sina elever. Mellan träffarna har du möjlighet att låna med ett par micro:bitar att testa i klassrummet.

Programmeringen sker i programmeringscenter vid Uppsala universitet. Programmeringscentret är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Kodcentrum och Uppsala universitet. Här hålls fortbildningar för lärare och workshops för elever från förskola till åk 9. Tanken är att bidra till utvecklingen av programmering i skolan till följd av de nya målen i läroplanen, och att samtidigt bidra till Uppsala universitets forskning kring hur barn och vuxna interagerar med teknik, robotar och programmering.  På Programmeringscenter ges fristående och kostnadsfria workshops i programmering anpassade för lärare från förskola upp till högstadiet. Du kan välja den inriktning som passar din elevgrupp bäst, eller gå flera kurser för att få en bredare kunskap om olika programmeringsverktyg. Workshoparna är upplagda som paket om två tillfällen, utom workshoparna i Blue-bots som ges som enskilda tillfällen. Målet är att du ska gå ifrån utbildningen med konkreta idéer om hur du kan omsätta de nya kunskaperna i din undervisning.


Datum: 18 september + 2 oktober 14:30-16:00 samt 7 oktober + 21 oktober 14:30-16:00
Dessa är workshoppaket där två träffar ingår per utbildning

Workshopledare: Peter Eriksson, Uppsala kommun

Kontakt, anmälan och lokal

Läs mer om Programmeringscentret