Företag, nätverk och teknikutveckling

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2FE021

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2FE021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Företagsekonomi G1N, System i teknik och samhälle G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 19 mars 2007
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Behörighetskrav

Introduktion till system i teknik och samhälle

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten:

- förstå det dynamiska samspelet mellan teknisk utveckling och företagsutveckling i industriella nätverk

- beskriva olika modeller och analysera organisatoriska förutsättningar för att bedriva produktutveckling och kommersialisering av ny teknik

- förklara hur marknadsföring och inköp samverkar med teknisk utveckling

- beskriva de ekonomiska analysmodeller som finns för att integrera teknisk utveckling med andra faktorer samt kunskaper om de kalkylmodeller som företag använder

- Kunna lösa enklare företagsekonomiska problem, använda samhällsekonomisk utredningsmetodik och presentera lösningar både muntligt och skriftligt.

Innehåll

Kursens uppläggning ansluter till den grundsyn på samspel mellan teknisk utveckling och företag/samhälle som finns i s.k. STS-ansatser och som i kursen formuleras i en nätverksansats. I nätverksansatsen betonas att det enskilda företaget inte bara berörs av en viss teknisk utveckling utan också utgör en del av den. Det enskilda företaget ses som en del av ett industriellt nätverk bestående av förbindelser mellan företag, vetenskapliga institutioner och andra kunskapsproducerande enheter. Teknik utgör en av de viktigaste elementen i de trådar som håller denna väv samman. Kursen är inriktad på att diskutera de problem- och frågeställningar som företag ställs inför i dessa nätverk. Det gäller beslut om investeringar, utformning av organisation och uppläggning av marknadsföring och inköp. Inte minst berör det företagets totalstrategi gentemot omgivningen.

Kursen består av tre delmoment.

1. Kunders och leverantörers roll i företags tekniska utveckling

2. Organisering av produktutveckling och kommersialisering av ny teknik. Ekonomiska underlag och kalkylmodeller vid investeringsbeslut.

3. Företaget och det teknologiska nätverket. Teknikens betydelse för företagets långsiktiga strategiska utveckling.

Undervisning

Kursen ges på svenska. Undervisningen sker i form av lektioner, praktikfallsseminarier och projektarbete med egna fallstudier och fallanalyser

Examination

Kursen betygsätts med något av betygen underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4) och med beröm godkänd (5).

Kursen examineras genom två prov: Del 1, som ger 6 hp och Del 2, som ger 9 hp. Sammanlagdt ger kursen 15 hp. Examinationen av Del 1 sker i form av löpande uppgifter enskilt och i grupp. Examination sker genom aktivt deltagande på seminarier, genom författande av egna text(er) och genom muntliga redovisningar. Betygsättningen sker med något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U).

Examinationen av Del 2 sker främst genom bedömning av slutversionen av det projektarbete som ingår i kursen men även genom bedömning av seminarieinsatser i form av oppositionsarbete och aktivt deltagande i diskussioner. Betyget på provet Del 2, (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4) och med beröm godkänd (5) kommer att vara avgörande för slutbetyget på hela kursen. Obligatorisk närvaro vid en del av undervisningen krävs.

Dessutom gäller att eventuella restuppgifter och kompletteringar måste vara inlämnade innan nästpåföljande studieperiods början, vilket vanligtvis betyder senast fyra veckor efter det att kursen är avslutad. Om detta inte sker erhålles betyget Underkänd på provet i fråga. Hela provet (med alla tillhörande examinationsmoment) måste då göras om, vilket endast kan göras på kommande kurser i mån av plats.

OBS Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin