Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK029

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK029
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen vid institutionen för kostvetenskap, 14 december 2011
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen utgör valfri kurs under femte terminen på Kostvetarprogrammet 180 hp. Kursen ges på heltid. Studenter som underkänns på kursen har rätt till att genomföra den verksamhetsförlagda utbildningen vid ytterligare ett tillfälle (d v s kursen kan maximalt genomgås vid två tillfällen).

Behörighetskrav

För att antas till kursen krävs att man antagits till Kostvetarprogrammet (180 hp) och har godkända kurser Kostvetenskap A: Näringslära 30 hp, Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap med matlagningsteknik 30 hp, Företagsekonomi A 30 hp, Dietetik och folkhälsa 15 hp samt genomgången kurs Måltidsservice med inriktning mot produktion 15 hp eller motsvarande kunskaper.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten kunna integrera teori och praktik och visa insikt om:

- lagar och regler inom arbetsrätt och arbetsmiljö

- ledarskapets betydelse samt organisation, arbetssätt och styrning inom arbetslivet

- administrativa rutiner och tekniska hjälpmedel i aktuell måltidsverksamhet

- utvecklingsmöjligheter i aktuell verksamhet samt förstå konsekvenser av föreslagna förändringar

- hur kunskaper som erhållits under utbildningen kan tillämpas i relation till aktuell verksamhet (t.ex. matsedelsplanering, näringsvärdesberäkningar, matrelaterat miljöarbete, kalkylering och utveckling av egenkontrollprogram).

Innehåll

I kursen tillämpar, integrerar och utvecklar studenten den professionella rollen inom måltidsservice genom praktik på en arbetsplats. Studenterna får tillfälle att tillämpa teoretiska kunskaper och andra färdigheter inom offentlig eller privat måltidsverksamhet av omfattande karaktär. Tillämpningen av kunskap sker dels inom befintlig daglig verksamhet, dels genom det självständiga projektarbete studenten genomför i verksamheten.

0001 VFU teori, 5 hp

0002 VFU tillämpning, 10 hp

Undervisning

Kursen inleds med en teoretisk bas kring arbetsrätt, ledarskap och personalfrågor samt lokalutformning om cirka två veckor. Därefter inleds den verksamhetsförlagda utbildningen på respektive praktikplats. Under den perioden skall studenten dels följa den dagliga verksamheten och själv söka kunskap inom olika områden dels genomföra ett självständigt arbete. Under den verksamhetsförlagda utbildningen finns handledning inom respektive verksamhet. Kursen avslutas med redovisningar av olika former på institutionen.

Examination

Aktiv närvaro vid den anvisade placeringen krävs för att få godkänt på kursen. Dessutom krävs att den studerande redovisar obligatoriska moment muntligt och skriftligt. Betyg på kursen sätts i samarbete med praktikhandledare och av institutionen utsedd examinator. Som betygsgrader används godkänd och underkänd.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin