Tillämpad apoteksfarmaci

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FS166

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FS166
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaci G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 13 maj 2013
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Behörighetskrav

Samtliga obligatoriska kurser inom receptarieprogrammet ska vara godkända. Fördjupningskurser(valbara kurser) och fördjupningsprojekt ska vara genomgångna.

Mål

Praktiken inom receptarieprogrammet syftar till att göra den studerande förtrogen med farmaceutiskt arbete på apotek, apotekens olika verksamhetsgrenar samt apotekens roll och uppgift inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Studenten ska efter praktiken:

- i dialog med kunden, kunna verka för en rationell och ändamålsenlig läkemedelsanvändning

- kunna utföra receptexpedition och bedöma rimligheten i förskrivarens ordination samt tillämpa de gällande författningarna

- kunna ge råd om självmedicinering och livsstilsfaktorers påverkan på hälsan samt behärska gränsdragningen mellan egenvård och hänvisning till sjukvården

- från olika källor kunna söka, utvärdera och sammanställa information om läkemedel och läkemedelsanvändning

- kunna kommunicera med kunder och vårdpersonal

- kunna beskriva receptariens yrkesroll och apotekens roll inom hälso- och sjukvådsområdet samt kunna reflektera över sin egen yrkesutövning

- kunna beskriva och tillämpa etiska principer inom hälso- och sjukvårdsområdet inklusive farmaceuters etiska riktlinjer.

Innehåll

Kursen omfattar grundläggande teorier och diskussion om professionell roll och etik samt olika aspekter av arbete på apotek, bland annat recept- och egenvårdsexpedition, kundbemötande, etik, information, administration och sortimentskunskap.

Undervisning

De studerande genomför stora delar av kursen på de apotek som farmaceutiska fakulteten fastställt i samråd med praktikgivare. Vissa moment genomförs som seminarier, föreläsningar och spegelvisningar.

Tonvikten är lagd vid lärande genom deltagande i det dagliga arbetet på apotek och med inslag av inlärning baserad på problem. På samtliga praktikapotek finns det en farmaceut som är ansvarig för den del av praktiken som praktikgivaren svarar för. I detta ingår handledning i den studerandes dagliga arbete på apoteket.

Obligatoriska moment är deltagande i det praktiska arbetet på apotek samt deltagande i undervisningsmoment från farmaceutiska fakulteten. Praktikperioden kan innebära avsteg från universitetets föräldrapolicy.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt deltagande i arbetet på apotek (provkod, 13,5 hp), godkänt resultat på kommunikationsuppgifter samt genomförande av obligatoriska moment (provkod, 1,5 hp).

Examination sker vid institutionen för farmaci.

De praktiska momenten på apotek får göras om en gång under förutsättning av särskilda skäl. Ansökan om förnyad praktikperiod görs hos grundutbildningskommittén för farmaceutiska fakulteten (GRUFF) som fattar beslut efter individuell bedömning av studentens kunskaper och färdigheter. Komplettering kan komma att krävas innan förnyad praktikplats tilldelas.

Vid praktik gäller att studenten har rätt att byta examinator redan efter första provtillfället. Begäran om ny examinator ställs till grundutbildningskommittén vid farmaceutiska fakulteten.

En student kan komma att underkännas på praktiken i förtid på grund av grov oskicklighet, om det dessutom finns en påtaglig risk för att studenten kan komma att skada en annan person eller värdefull egendom under utbildningen om han eller hon fortsatt deltar i praktiken.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin