Juridisk översiktskurs

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2JF051

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2JF051
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, 28 november 2018
Ansvarig institution
Juridiska institutionen

Allmänt

Fastställd den 25 augusti 2009 av Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, Uppsala universitet, med stöd av 6 kap. 14 och 15 §§ högskole­förordningen. Kursplanen träder i kraft den 26 augusti 2009. Reviderad den 17 september 2018, kursplanen träder i kraft den 1 januari 2019. Reviderad den 28 november 2018, kursplanen träder i kraft den 15 januari 2019.

Allmänt

Kursen omfattar 15 högskolepoäng (15 ECTS credits) och är en fristående kurs på grundnivå. Kursen vänder sig till alla som önskar sig grundläggande juridiska kunskaper. Den kan inte tillgodoräknas i juris kandidat- eller juristexamen.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursens mål som förväntade studieresultat

Övergripande mål

Kursen syftar till att ge allmänbildande och praktiskt användbara baskunskaper inom juridikens kärnområden civil-, straff- och processrätt. Den ska vidare ge en orientering om offentlighetsprincipen och de grundläggande rättssäkerhetsgarantierna i förvaltningsför­farandet. Studierna organiseras så att de studerandes förmåga till konkret problemlösning utvecklas och deras färdighet i muntlig framställning tränas.

Delmål

Efter avslutad kurs ska de studerande ha

  • översiktlig kännedom om rättssystemets uppbyggnad samt om rättens källor, arbets­material och metoder,
  • översiktlig kunskap om förhållandet mellan svensk rätt och EU-rätt,
  • översiktlig kunskap om den förmögenhetsrättsliga systematiken,
  • översiktlig kunskap om reglerna om allmän sakrätt avseende såväl lös egendom som fast egendom,
  • översiktlig kunskap om reglerna om olika säkerhetsrätter och deras funktion,
  • grundläggande kunskap om
  1. reglerna om rättskapacitet och rättslig handlingsförmåga,
  2. reglerna om avtal och de för allmänheten viktigaste avtalstyperna som köp av lös egendom, konsumentköp, fastighetsköp, bostadshyra och anställningsavtal,
  3. reglerna om fordringsrätt,
  4. reglerna om utomobligatoriskt skadestånd,
  5. vad som är utmärkande för olika associationsformer,
  6. huvudpunkterna i den arbetsrättsliga lagstiftningen om medbestämmande, anställ­ningstrygghet och jämställdhet,
  7. de rättsregler som berör familjen, med tyngdpunkt på reglerna om makars, sambors och underårigas ekonomiska förhållanden,
  8. reglerna om ingående och upplösning av äktenskap samt reglerna om barnrätt,
  9. reglerna om successionsrätt.
  • översiktlig kunskap om det svenska domstolsväsendet och om vissa olika former för tvistlösning,
  • kännedom om innebörden av elementära processuella begrepp av betydelse i vardags­livet,
  • kännedom om förutsättningarna för exekution i olika former,
  • kännedom om hur straff- och tvistemålsprocesser inleds, fortsätts och avslutas,
  • grundläggande kunskap om uppbyggnaden av det straffrättsliga systemet,
  • grundläggande kunskap om rättssäkerhetsgarantierna i förvaltningsförfarandet i första instans, samt
  • grundläggande kunskap om offentlighetsprincipen.

Efter avslutad kurs ska de studerande ha förmåga att

  • identifiera juridiska problem i en ostrukturerad, komplex kontext,
  • identifiera tänkbara lösningar på juridiska problem,
  • dela upp juridiska problem i delfrågor som ett led i problemlösningsprocessen,
  • med hjälp av lagboken lösa juridiska vardagsproblem,
  • självständigt söka juridiskt källmaterial,
  • översiktligt analysera juridiskt källmaterial genom tolkning av rättskällor, formulera relevanta juridiska argument för och emot olika lösningar på juridiska problem,
  • se samspelet mellan rätt och samhälleliga mål så som ekonomisk effektivitet, jäm­ställdhet och hållbar utveckling,
  • självständigt ta ställning i juridiska frågor genom att bedöma styrkan hos olika argument och väga dem mot varandra, samt
  • i skriftlig form presentera juridiskt material, med särskild tonvikt på presentation av och argumentation för lösningar på juridiska problem.

Betygskriterier

För godkänt betyg (G) ska studenten på ett beskrivande, sammanfattande, refererande, reflekterande och analytiskt sätt uppnå samtliga av de förväntade studieresultaten.

För det högre betyget väl godkänt (VG) ska studenten, utöver nivån för betyget G, genom ett strukturerat, självständigt och kritiskt värderande sätt visa förmåga till ett analytiskt för­hållningssätt och även kunna göra ställningstaganden som bygger på en övertygande argumentation och en viss grad av självständighet.

Innehåll

Kursen behandlar följande rättsområden: allmän rättslära, civilrätt, straffrätt, processrätt samt offentlig rätt, med bland annat statsrätt och allmän förvaltningsrätt.

Undervisning

Undervisningen bygger på att de studerande i basgrupper om några personer fortlöpande arbetar självständigt med problem på kursens delområden. Aktivt deltagande i basgruppsarbetet är obligatoriskt. Den lärarledda undervisningen sker i seminariegrupper varvid genomgångar av läraren varvas med redovisning och diskussion av nämnda grupparbeten. Närvaro vid 75 procent av undervisningen är obligatorisk.

Examination

Under perioden ska varje deltagare närvara vid en valfri domstolsförhandling (tvistemål eller brottmål) och därefter utforma och lämna in ett kortare individuellt PM där förhandlingen analyseras. Projektarbetet kommer att poängbedömas och kan ge 1 till 3 poäng att lägga till det totala resultatet efter den skriftliga tentamen.

Kursen avslutas med en skriftlig tentamen. Förutom godkänd tentamen krävs aktivt deltagande i gruppundervisningen i den utsträckning som anges här ovan samt fullgörande av de uppgifter som läraren ger. Vid examinationen används betygsgraderna underkänd, U, samt de godkända betygsgraderna godkänd, G och väl godkänd, VG. Studerande som inte blivit godkända vid ordinarie prov har rätt till omtentamen. Tidpunkt för omtentamen fastställs vid behov.

Tillåtna hjälpmedel vid tentamen är lagtext, obligatorisk kurslitteratur och undervisnings­material som tillhandahållits av läraren under kursen samt egna handskrivna eller datorförda anteckningar från denna kurs. Dessa anteckningar får göras i de ovan nämnda tillåtna hjälpmedlen eller på annat papper. Kompendiet med tentamensfrågor och svarskommentarer är dock inte tillåtet att ta med till tentamensskrivningen. Miniräknare (av traditionellt enkelt slag) och ordbok (dock ej juridisk) är också tillåtna.

Det är inte tillåtet att försöka vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Detta innebär t.ex. att det inte får finnas otillåtna hjälpmedel med under salsskrivningar. Det är även fusk att vid PM-skrivande utge annans text för att vara ens egen. Se vidare instruktioner om hänvisningar m.m. som lämnas under kursen. Den som på dessa eller annat sätt fuskar anmäls. Universitetets disciplinnämnd kan besluta om varning eller avstängning under en period om högst sex månader.

Övriga föreskrifter

Delegationer

Det delegeras till kursföreståndaren att utfärda undervisningsplan och litteraturförteckning. Dessa ska årligen underställas utbildningsutskottet. Detta sker i kursrapporten.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin