Hållbara finansiella marknader ur ett historiskt perspektiv

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2EH425

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2EH425
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Ekonomisk historia A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 26 juni 2020
Ansvarig institution
Ekonomisk-historiska institutionen

Allmänt

Kursen ges inom Masterprogrammet i globala marknader och lokal kreativitet (GLOCAL)

Behörighetskrav

Antagen till Masterprogram i globala marknader och lokal kreativitet (GLOCAL).

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • på ett fördjupat sätt redogöra för och diskutera några huvuddrag i allmän ekonomisk historia, med särskild inriktning mot finansiella kriser och finansiell stabilitet huvudsakligen under perioden 1800-2020.
  • självständigt och kritiskt analysera några av de klassiska verken inom detta område.
  • självständigt identifiera och formulera centrala frågor för ekonomisk-historisk forskning inom ramen för finansiella marknader. Detta görs genom att ställa ekonomisk-historiska perspektiv på finansiella kriser och finansiell stabilitet i relation till andra samhällsvetenskapliga perspektiv.

Innehåll

Finansmarknaderna har varit av stor betydelse för framväxten av den moderna ekonomin. Ända sedan världen övergick från jordbruks- till industrialiserade ekonomier har de flesta länder varit beroende av konjunkturcykler och finansmarknader i termer av ekonomisk tillväxt. Ur detta perspektiv har hållbara finansmarknader varit grundläggande för ekonomisk tillväxt. Å andra sidan har dessa marknader också uppvisat ett turbulent beteende, till och med krascher. När ekonomiska störningar har uppstått vid olika tidpunkter har hela ekonomin påverkats. Sådan turbulens har observerats genom en avmattning av den ekonomiska tillväxten, ökande arbetslöshet och ibland politisk oro.

Det centrala temat för denna master-kurs är att förstå både hållbara mönster liksom varför och hur konjunkturnedgångar och krascher på finansmarknaden har tenderat att inträffa och återkomma, och på vilka sätt sådana nedgångar har hanterats genom historien. Om nedgångar i företag och turbulens på finansmarknaden har orsakat så stora problem, när det gäller hållbarhet, varför tenderar de att återuppstå? Under kursen presenterar vi exempel på nedgångar, som hade en stor inverkan när de inträffade. Även om nedgångarna skilde sig åt med avseende på ursprung, påverkan och uthållighet, hävdar vissa att de också visade vissa mönster och funktioner. Å andra sidan har en livlig akademisk debatt uppstått kring dessa frågor avseende återkommande mönster. Sådana regelbundenheter, liksom hur nedgångarna har hanterats, belyses i kursens historiska exempel.

Undervisning

Undervisningen ges i form av seminarier. Kursen ges på engelska.

Examination

Studenterna examineras genom fullgörande av skriftliga och muntliga uppgifter.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin