Introduktion till islamisk rättsvetenskap

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG602

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RG602
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Studierektor, 22 februari 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen utgör en fristående kurs

Kursen kan ingå i religionsvetenskapligt program, 180 poäng

Kursen kan ingå i lärar-, grundskollärar-, och gymnasielärarprogram

Kursen kan inkludera viss undervisning på engelska

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursens målsättning är att introducera läran om de islamiska rättskällorna, centrala lagtolkningsfrågor, de olika rättsskolorna, tolkningsmetoderna och viktiga rättsområden (såsom straffrätt, avtalsrätt, familjerätt och internationell rätt). Kursen fokuserar vidare på de utmaningar som islamisk rätt föranleder och står inför i västerländska kontexter. I detta ingår att introducera studenterna för ett antal olika tolkningsmetoder som inbegriper olika sätt på vilka rättslig pluralism kan förstås. Häri inkluderas beskrivningar av olika etiska, rättsliga och religiösa spänningar som kan finnas i rättsligt pluralistiska samhällen, såsom Sverige.

Efter avslutad kurs förväntas studenten på en grundläggande nivå kunna:

  • redogöra för och diskutera de islamiska rättskällorna
  • identifiera och särskilja de islamiska lagtolkningsmetoderna
  • redogöra för de olika sunni- och shia-rättsskolornas utveckling
  • orientera sig i och diskutera enskilda rättsliga spörsmål och områden såsom islamisk straffrätt, avtalsrätt, familjerätt, krigs- och internationell rätt samt minoritetsrätt
  • identifiera och diskutera de utmaningar som islamisk rätt står inför och föranleder i europeiska kontexter

Innehåll

Kursen är en introduktion till den islamiska rättsvetenskapen. I kursen behandlas grunderna för den islamiska rättstraditionen, de olika lagtolkningsmetoderna, rättsskolornas roll i skapandet av rättspraxis samt de historiska, geografiska, kulturella, lokala sedvanerättsliga förhållanden som givit upphov till den stora mångfald som islamisk rättspraxis uppvisar. Kursen kommer, med utgångspunkt i såväl de traditionella rättskällorna (Koranen, profeten Muhammeds traditioner och rättsskolornas manualer) som regleringen i islamiska rättsordningar, även att belysa hur islamisk rättspraxis kan se ut idag. Kursen kommer att på ett övergripande plan också problematisera en del frågor som uppkommer när islamiska rättstraditioner aktualiseras i den västerländska kontexten.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma. Vid ett mycket litet studentantal kan angivna undervisningsformer komma att ändras till självstudier.

Examination

Löpande examination genom seminarier och en hemskrivning. Aktivt deltagande i seminarier motsvarar 2,5 hp, och hemskrivning 5 hp.

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin