Främre Orientens äldre kulturer: Språk och kultur

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AS106

Kod
5AS106
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Semitiska språk G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 2 september 2022
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen tillhör biområdet Assyriologi.

Behörighetskrav

Främre Orientens äldre kulturer: Introduktion, eller motsvarande

Mål

Kursen syftar till att ge en breddad och fördjupad orientering i Främre Orientens äldre språk och deras användning i historien, med fokus på skriftanvändningens kulturella uttrycksformer.

För betyget godkänd ska studenten efter avslutad kurs kunna

  • återge grundläggande principer i några moderna socio-lingvistiska teoribildningar
  • föra ett resonemang kring främreorientaliska skriftsystems användning i förhållande till dåtida språk och språksituationer
  • med korrekt språk- och kulturvetenskaplig terminologi diskutera begrepp såsom appellation, genre och kanon i en främreorientalisk kontext
  • ge exempel på kontaktfenomen som skriftlån, låneord, flerspråkighet och översättningar i äldre Främre Orienten samt mekanismer bakom sådana språkliga fenomen
  • ungefärligt placera och argumentera för en placering av givna texter i Mesopotamien eller grannområden samt texttyp utifrån textöversättningar
  • sammanfatta och presentera huvuddragen i några särskilt utvalda vetenskapliga artiklar

Innehåll

Breddning och fördjupning av tidigare studier rörande Främre Orientens språk och kultur. En serie tematiskt organiserade föreläsningar och seminarier med fokus på Mesopotamien i dess regionala kontext, tongivande kulturer, kontaktytor över tid, utbildning, språkbruk och viktiga texttyper. Sätt på vilka språk och skriftliga källor tjänade som identitetsmarkörer och som medel för kommunikation inom och mellan kulturer lyfts fram genom exempeltexter i översättning och i avbildningar, liksom den roll Främre Orientens äldre kulturer spelat och fortsatt spelar i senare tid.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar och examinerande moment. Undervisning kan vid behov ske på engelska.

Studentens självständiga lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen.

Deltagande i all undervisning rekommenderas. Frånvaro från mer än ett seminarium kompenseras genom inlämningsuppgifter svarande mot innehållet i aktuellt seminarium.

Examination

Kursen har två examinerande moment:

1. muntlig presentation

2. hemtentamen

För betyget G krävs G på bägge moment. För betyget VG krävs VG på bägge momenten. En hög grad av förberedelse till och aktiv medverkan vid varje lektionstillfälle är bidragande till betyget på moment 1. 

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t. ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kursen får inte tas med i examen tillsammans med Assyriologi B (5AS301) eller Assyriologi D (5AS501) när motsvarande delkurs ingått i dessa kurser.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin