Elitidrott och studier

Alla studenter vid Uppsala universitet ska erbjudas goda förutsättningar för att bedriva studier och samtidigt kunna ägna sig åt olika typer av aktiviteter på sin fritid, inte minst motion och idrott. Erfarenheten visar att god framförhållning och god planering kan göra det möjligt att framgångsrikt kombinera högre studier och elitidrott. Det finns också stipendier att söka som elitidrottande student.

ÄR DU elitidrottare?innebandyklubbor på blått gymnastiksalsgolv

Som elitidrottare kan du vända dig till en vägledare för att diskutera hur du bäst kombinerar studierna med din idrott och du kan söka stipendier för elitidrottande studenter.

För att definieras som elitidrottare ska din idrott ingå i något av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. Du som tävlar individuellt ska tävla på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag. För att räknas som lagidrottare på elitnivå ska du spela i någon av de två högsta nationella serierna. Definitionen gäller också dig som är tränare för elitlag och individuell elitaktiv, förbundskapten för landslag och förbundstränare.

Vi hjälper dig

Om du funderar på hur det fungerar att kombinera studier och elitidrott vid Uppsala universitet är du välkommen att ta kontakt med universitetets centrala kontaktpersoner för elitidrottande studenter. Vi kan hjälpa dig innan du ansöker med att vägleda och informera om lämpliga studiealternativ samt förmedla kontakt med ämnes- och institutionsvägledare.

Du är också välkommen att kontakta oss när du blivit antagen för vägledning och hjälp med vidare kontakter inom universitetet. Du kan också vända dig direkt till någon av våra kontaktpersoner (vägledare) för olika utbildningar. Vägledaren kan tillsammans med dig gå igenom din studieplan och studiegång.

Stipendier till elitidrottande studenter

Utövar du elitidrott och har studerat minst en termin och är aktiv student på minst halvtid vid Uppsala universitet kan du söka ett stipendium på 25 000 kr. Syftet är att uppmärksamma goda förebilder inom Uppsala universitet som påvisar möjligheterna att kombinera högre studier med utövandet av elitidrott.

En sammanvägning av studie- och idrottsmeriter sker vid tilldelning av stipendiet. Störst avseende fästs vid studiemeriter. Stipendiet får endast uppbäras en gång. Två stipendier avser kvinnliga studenter och två avser manliga studenter. Ansökan till 2018 års stipendier är över. Läs om 2018 års stipendiater. Information om 2019 års stipendier kommer i januari 2019.

Johanna Öberg, idrottsstipendiat, porträttbild med skogsbakgrundJohanna är en av 2018 års idrottsstipendiater. Läs intervjuerna om hur hon och de andra stipendiaterna, Philip, Fredrik och Lene, gör för att kombinera sina idrotter med studier.


Johanna Heldin, en av elitidrottsstipendiaterna 2016, har tillsammans med kollegorna i lag Hasselborg nyligen tagit EM-guld i curling i Tallinn. På Svenska Curlingförbundets hemsida kan du läsa om hennes och lagets prestation.


Lina Sjöberg VM-guld video SVT
Skärmbild från filmklippet på SVT Sport

En annan tidigare elitidrottsstipendiat, Lina Sjöberg, är nybliven VM-guld-medaljör i dubbel-mini-trampolin. Hon satte samtidigt nytt världsrekord i svårighet i gymnastikgrenen där det gäller att utföra så svåra och stilrena men även så höga övningar som möjligt. Se Linas vinnarhopp och hör henne beskriva känslan via bildlänken till höger. Hela artikeln kan du hitta på SVT Sport.

Kontakt

Centrala kontaktpersoner:

Central studievägledning
Per-Erik Pettersson, 018-471 75 61
Mikael Wångmar, 018-471 75 64
elitidrott@uu.se

Samordningsansvarig för studentidrottsfrågor: Eva Söderman

Kontaktpersoner för olika utbildningsområden:

Utbildningar inom det humanistiska-samhällsvetenskapliga området
Företagsekonomi: Maria Johansson, studievägledare
Juridik: Lee Holmström, studievägledare
Kostvetenskap: Helena Elmeståhl, studierektor
Kulturgeografi: Karin Beckman, studievägledare
Programmet med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor: Annica Ericsson, studievägledare
Ämneslärarprogrammet: lärarprogrammens studievägledning, studievagledninglu@uadm.uu.se

Utbildningar inom medicin och farmaci
Helena Ekbrink, studievägledare

Utbildningar inom teknik-naturvetenskap
Ylva Hedstrand, studievägledare

Frågor om stipendierna:

Tom Petersson, 070-425 02 77

Nätverk för elitidrottande studenter:

Vill du komma i kontakt med andra elitidrottande studenter? Gå med i facebook-gruppen Elitidrottare på Uppsala universitet!