Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Vad tycker Ellen om masterprogrammet i biofysik? Varför valde hon att plugga i Uppsala och varför valde hon just biofsyik?

Intervjuer

Ellen, student.

Ellen Jakobsson, student vid programmet

Alla vill verkligen att du ska lyckas. Nästan allt går att lösa om man säger till i tid, och det märks verkligen att föreläsarna och labblärarna bryr sig.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har alltid varit intresserad av kemi och då mer specifikt biokemi. När jag började visste jag att det fanns ett program i biofysik och när jag var klar med min kandidat velade jag lite mellan det och biokemi-masterprogrammet. Jag valde biofysikmastern eftersom att jag skrev mitt kandidatarbete med en handledare som är en del av biofysikforskningen och jag har inte ångrat mig!

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Att alla verkligen vill att du ska lyckas. Nästan allt går att lösa om man säger till i tid, och det märks verkligen att föreläsarna och labblärarna bryr sig.

Vad är mest utmanande?
– Den eviga frågan: hur vet jag om jag pluggar tillräckligt? Det har jag upplevt som en av de svåraste sakerna med att studera i allmänhet, att hela tiden känna sig stressad för att man alltid kan göra mer. Jag försöker hantera det genom att ge mig själv tydliga arbetsdagar, att jag börjar plugga ca 8–9 på morgonen och går hem vid 17–18, jag försöker se till att träffa andra människor och plugga tillsammans och jag använder min kalender hela tiden.

Berätta om studentlivet!
– Det är otroligt varierat! Oavsett om du vill sitta och läsa på ett bibliotek en lördagskväll eller gå ut och dansa på en tisdag så är det möjligt. Nationerna anordnar mängder med sittningar (middagar) och gasquer där man får klä upp sig och äta god mat och träffa nya personer, men de har även cafeer och pubar dit man bara kan dyka upp och fika eller äta för en billig slant. Kåren för naturvetarstudenterna, UTN, anordnar också en massa evenemang; forsränningen på sista april och ett rebusrally till exempel.

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Jag ska tentaplugga, träffa några vänner för att äta middag och ta en lång löptur i helgen, vädret har varit helt fantastiskt senaste dagarna så jag tänkte njuta av det till fullo!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Jag tror att jag vill fortsätta med en forskarutbildning, alternativt hitta ett jobb inom läkemedelsutveckling eller proteindesign.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Det är tufft med tvärvetenskap och som kemist har jag läst supermycket fysik första terminen. Men var inte rädd för det! Vi är ett litet program där nästan alla känner alla, och det finns alltid någon i närheten som gärna hjälper dig så de slipper tänka på sitt eget plugg ett tag. Vi har även relativt regelbundna pubkvällar där vi kan träffas och umgås med dem som går ett annat år än en själv.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Hågadalen.

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Sista april, med forsränning, picknick i Vasaparken (eller Ekoparken om man är lagd åt det hållet) och mösspåtagningen vid Carolina klockan 15.

Var finns den bästa studieplatsen?
– Det kan jag ju inte avslöja här! Men de tysta platserna i hus 9 på Ångström är väldigt bra om man behöver jobba väldigt fokuserat. Annars gillar jag att sitta i det stora rummet i hus 18, där finns det nästan alltid plats.

Hösten 2023

Nicusor, föreläsare.

Nicusor Timneanu, föreläsare vid programmet

Nicusor Timneanu är forskare och föreläsare vid Institutionen för fysik och astronomi.

I våra kurser och i programutvecklingen samarbetar vi med representanter från lokala bioteknikföretag för att ta reda på hur vi bäst kan förbereda studenterna för framtidens arbetsmarknad.

Vad jobbar du med?
– Jag är forskare och föreläsare vid Institutionen för fysik och astronomi. Mitt område är röntgenvetenskap och molekylär biofysik, där jag studerar de ultrasnabba växelverkan mellan intensiva röntgenlasrar och biologisk materia.

Varför startar detta program?
– Masterprogrammet i biofysik initierades av ett samarbete mellan lärare och forskare inom fysik, biologi och kemi. Vi såg fördelarna med ett samarbete mellan flera discipliner. Dagens tekniska framsteg inom forskningen kräver ett tvärvetenskapligt tänkande, vilket vi strävar efter att uppnå i detta program. När vi undervisar och presenterar vår aktuella forskning för våra studenter är de glada över möjligheten att använda sin kunskap inom ett annat område. Till exempel kommer fysikstudenter att studera och analysera komplexa biologiska fenomen och biologistudenter kommer att studera grundläggande fysiska processer bakom dessa biologiska fenomen.

Vad kommer läras ut i programmet?
– Ett förenklat svar är: fysik, biologi, biokemi, datavetenskap och allt däremellan. Vi bygger programmet på vår expertis när det gäller att undersöka makromolekylär struktur och funktion, och målet är att lära ut metoder inom fysik och bygga modeller för att utforska och lösa komplexa problem i biomolekylära system. Förutom introduktionskurser finns kurser om biofotonik, molekylär dynamik och experimentella metoder inom biofysik, såsom mikroskopi, spektroskopi, tomografi och röntgenbaserade metoder. Det finns möjlighet att gå djupare in i fysiken i komplexa system, vetenskapen om röntgenlasrar eller hur man hanterar Big Data inom biovetenskap. Vårt mål är att utveckla färdigheter att arbeta och kommunicera i ett tvärvetenskaplig och internationellt sammanhang.

Vad tror du om arbetsmarknaden för kandidaterna från programmet?
– En masterexamen i biofysik är en bra utgångspunkt för en doktorsexamen, och vi ser många möjligheter att fortsätta som doktorand både i Sverige och internationellt. Uppsala har ett starkt forskarsamhälle inom biofysik, och lärarna på programmet är framstående forskare med ett brett forskningsnätverk. Utanför universitetsmiljön finns goda möjligheter att fortsätta med FoU i bioteknikföretag. I våra kurser och i programutvecklingen samarbetar vi med representanter från lokala bioteknikföretag för att ta reda på hur vi bäst kan förbereda studenterna för framtidens arbetsmarknad.

Har du några råd för dem som funderar på att söka till programmet?
– Ja. Våga gå över gränsen mellan de klassiska disciplinerna och följ ditt intresse inom vetenskap. Om du drömmer om att lösa komplexa problem som kräver mångsidig kunskap, så kan du göra det. Du kan lära dig nya saker i ett närliggande område och du kan tillämpa din egen kunskap för att lösa dem.

Hösten 2021.

Kontakt

  • För frågor om programmet för dig med en bakgrund inom fysik, kontakta programansvarig Nicusor Timneanu:
  • nicusor.timneanu@physics.uu.se
  • För frågor om programmet för dig med en bakgrund inom biologi, kontakta programansvarig Filipe Maia:
  • filipe.maia@icm.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin