Sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2SC018

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2SC018
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Sociologi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 5 december 2010
Ansvarig institution
Sociologiska institutionen

Allmänt

Kursen ges som fristående kurs på B-nivå och som programkurs.

Behörighetskrav

Sociologi (AOP) A

Mål

Kursen syftar till att studenten utvecklar sin förståelse av sociologisk analys, metodfrågor och forskning som rör arbetslivs- och personalfrågor. Kursen är en fortsättning av baskurs Sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal (AOP) A. Kursen har två huvudmoment: studier i personal- och ledningsfrågor, samt ett fördjupat studium av det sociologiska arbetssättet. I det senare är den avslutande uppsatskursen central.

1. Personal och ledning, 15 högskolepoäng

Delkursen är problemorienterad, och uppbyggd kring ett antal teman av vikt för personalarbete. Kursen kombinerar föreläsningar, seminarier och självständigt arbete i grupp. Kursen syftar till att genom aktiv problemlösning generera insikter och erfarenheter som binder samman tidigare terminers teoretiska lärdomar med praktiskt personalarbete i större organisationer.

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • redogöra och jämföra relevanta begrepp och teorier för personalarbete och organisationsanalys
  • integrera teori och praktik inom området genom aktiv problemlösning
  • sammanfatta och redovisa sina slutsatser på ett övertygande sätt i såväl skriftlig som muntlig form.

2. Metod och analys II samt uppsatsarbete, 15 högskolepoäng

Delkursen syftar till att studenten fördjupar de kunskaper som tillägnats på A-nivå genom att utveckla en grundläggande förmåga att tillämpa såväl kvantitativ som kvalitativ metod. Studenten ska kunna genomföra enklare sociologiska undersökningar och kritiskt kunna ta del av forskningsrapporter. Delkursen innehåller bland annat tillämpningsövningar i såväl kvantitativ som kvalitativ metod. Resultatet av tillämpningsövningarna rapporteras skriftligt i form av en uppsats.

Efter avslutad delkurs ska studenten:

  • kunna beskriva sociologiskt material med hjälp av beskrivande statistik och i form av tabeller och diagram
  • kunna formulera och pröva hypoteser om bivariata relationer inom sociologiskt material
  • kunna planera och genomföra enklare kvalitativa intervjuer och observationer för att analysera sociologiska problem
  • kunna integrera både kvantitativt och kvalitativt baserade resultat för att öka förståelsen av sociala processer
  • kunna genomföra en studie med ansatsen grundad teori
  • kunna analysera ett empiriskt material med hjälp av ett kvalitativt dataprogram t.ex. Atlas ti
  • kunna rapportera egna analyser skriftligen och muntligen.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, lektioner, gruppövningar, seminarier och handledning. Deltagande i seminarier är alltid obligatoriskt. Övrig obligatorisk närvaro framgår av kursschemat. Frånvaro av giltiga skäl från obligatoriska moment kompenseras genom inlämningsuppgifter. Skriftlig komplettering av frånvaro från ett seminarium kan endast ske för en mindre del av seminarierna. Vid frånvaro från merparten av seminarierna krävs även muntlig komplettering. Innehållet i föreläsningarna kan utgöra grund för examinationsfrågor även i de fall föreläsningarna inte är obligatoriska.

Examination

Delkurserna examineras genom hemskrivning eller inlämningsuppgifter, seminarier, en uppgift utförd i ett dataprogram samt uppsats. De betygsgrader som används är väl godkänd (VG), godkänd (G), och underkänd (U). För slutbetyget VG på hela kursen krävs VG på 50% av hela kursens poäng. Hemskrivningar som lämnas in efter utsatt tid kan inte ges betyget VG, om inte särskilda skäl föreligger. Vid hemskrivning kan rest förekomma, men endast vid ett tillfälle och inlämnas senast 14 kalenderdagar från det, att resultatet finns tillgängligt för studenten.

Övriga föreskrifter

Sociologi och sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal (AOP) utgör inte olika ämnen och kan inte heller ingå i examen tillsammans med ämnet socialpsykologi för den som påbörjat sina studier ht 1998 eller senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin