Kandidatprogram i klassiska studier

180 hp

Utbildningsplan, HKL1K

Det finns en senare version av utbildningsplanen.
Kod
HKL1K
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 27 september 2012
Diarienummer
HISTFILFAK 2012/42
Ansvarig fakultet
Historisk-filosofiska fakulteten
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia
Övrig(a) medverkande institution(er)
Institutionen för lingvistik och filologi

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och ett språk 3, Engelska 6 eller ett språk steg 3, Engelska B (områdesbehörighet A2/2)

Programmets uppläggning

Programmet omfattar tre års heltidsstudier. Huvudområdet ska omfatta 90 hp, om det är antikens kultur och samhällsliv eller grekiska, eller 120 hp om det är latin, dvs. tre respektive fyra terminer. Varje huvudområde har egna obligatoriska kurser. Under det sista läsåret skrivs ett större examensarbete i huvudområdet. Som huvudområde eller biområde kan något av följande ämnen väljas: antikens kultur och samhällsliv, grekiska och latin. Av dessa måste studierna omfatta minst en termin (30 hp) Antikens kultur och samhällsliv och en termin (30 hp) Grekiska eller Latin. Beroende på val av huvudämne kan valfria kurser omfattande sammanlagt 30-60 hp ingå i programmet. Dessa kan väljas från såväl kursutbudet inom historisk-filosofiska och språkvetenskaplig fakulteterna, som från övriga universitetets kursutbud. Inom detta block kan även rymmas arbetsmarknadsinriktade verktygskurser och arbetsplatsförlagd praktik. Det finns också möjlighet att förlägga en termins studier vid ett utländskt universitet.

Undervisning

Syfte

Programmet ger möjlighet att studera Grekiska, Latin samt Antikens kultur och samhällsliv. Kunskaper i de klassiska språken och kulturen har blivit allt viktigare under senare år vilket märks bl.a. på antalet nyöversatta texter, diskussioner i angränsande universitetsämnen liksom i samhällsdebatten. Programmet förbereder studenterna för arbete på bl.a. museer och inom turistnäringen och kultursektorn i stort, liksom för fortsatta studier på avancerad nivå med inriktning mot yrke som gymnasielärare eller som bibliotekarie/arkivarie. Kunskaper i de klassiska språken tillsammans med en gedigen kulturhistorisk grund förbereder vidare för yrkesinriktningar som omfattar bearbetning och utgivning av text. Programmet ger goda möjligheter att genom val av huvud- och biämnen få en bred och djup klassisk utbildning, med en personlig profil. Programmet ger också de förkunskaper som krävs för behörighet till masterutbildning inom respektive huvudämne.

Mål som förväntade studieresultat

För kandidatexamen i klassiska studier med ämnesinriktning skall studenten ha visat:

- fördjupade kunskaper och färdigheter inom ett av de huvudområden som ingår i programmet, liksom grundläggande kunskaper inom ett eller två biområden, inbegripet kunskap om deras vetenskapliga grund och insikt i aktuella forskningsfrågor.

- förmåga att reflektera över, diskutera och analysera den klassiska kulturen över disciplingränserna.

- förmåga att presentera och förmedla sina kunskaper i respektive ämne såväl muntligt som skriftligt

Progression i utbildningen

Progressionen inom programmet sker inledningsvis genom ämnesstudier med successiv kunskapsfördjupning inom huvudområde och med grundläggande kunskapsbreddning i biområde.

Undervisning

Undervisning ges på de kurser som ingår i programmet i enlighet med fastställda kursplaner och omfattar bl.a. föreläsningar, seminarier, exkursioner och studiebesök. På examensarbetena ges individuell handledning.

Examen

Filosofie kandidatexamen i (huvudområde)

Övriga föreskrifter

Övriga föreskrifter

Efterantagning med tillgodoräknanden möjliga, se övergångsbestämmelser.

Övergångsbestämmelser

Studenter som läst något av huvudämnena innan de antas till programmet kan få tillgodoräkna sig dessa studier och ta ut en examen under förutsättning att de därtill deltar i övriga gemensamma obligatoriska moment och kurser.

Övriga upplysningar

Programmet ger behörighet till masterutbildning i det valda huvudämnet, men även behörighet till masterprogram i utbildningsvetenskap samt i ABM (arkiv-, biblioteks- och museivetenskap).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin