Solanum melongena - aubergin, v 34 2016

Moussakans moder

(Bild borttagen)

Aubergin förknippas mest med de glänsande, lilasvarta frukterna vi hittar i grönsaksdisken. Färg och form kan dock variera mycket mellan olika sorter. Det gamla namnet äggplanta passar bra för sorter med mindre, ovala, vita frukter.

Aubergin odlas ungefär som tomat, men vill ha mer värme och kräver längre utvecklingstid. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att arten härstammar från tropiska Sydostasien. Vi odlar flera sorter av aubergin i det lilla växthuset i köksväxtlandet.

Aubergin, Solanum melongena hör hemma i familjen potatis- växter (Solanaceae) och samma släkte som t.ex. tomat, nattskatta, besksöta och potatis. Flera av artena i familjen är giftiga, medan några av dem har ätliga frukter. Till skillnad från tomat gör sig auberginen bäst tillagad, i en mustig moussaka eller grillad i rörorna Baba Ganoush och Melitzanosalata.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin