Brassica oleracea Sabellica-Gruppen - grönkål, v 37 2022

Julig växt från södra Europa

(Bild borttagen)

Arten kål Brassica oleracea har sin naturliga utbredning i kusttrakter i västra Europa, men har varit i odling i många tusen år. Det finns idag tusentals förädlade sorter i mer än 20 sortgrupper som har egna namn på svenska, t.ex. broccoli, brysselkål, blomkål och grönkål.

Grönkål (Sabellica-Gruppen) har odlats sedan antiken, och under vikingatiden kom den till Norden. De krusiga bladen är den del av just grönkål man äter. De är rika på bland annat vitaminer, fibrer och antioxidanter. Grönkål kan överleva låga temperaturer, ned till ca -15 °C. Intressant nog blir smaken sötare om grönkål utsätts för frost. Det är vanligt att man skördar grönkål under vintern.

Grönkål och flera andra kålsorter finns i köksträdgården i Botaniska trädgården.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin