Migrationsverket

Migrationsverket är den myndighet som ansvarar för frågor om bland annat uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visering, medborgarskap och återvandring. 

I Migrationsverkets uppdrag ingår att erbjuda asylsökande boende och pengar till mat under tiden de väntar på besked i sitt ärende. Verket anvisar även kommuner som ska ordna boende för ensamkommande barn, enligt lagen om mottagande av asylsökande. Migrationsverket betalar också ut statlig ersättning till kommuner och regioner för vissa kostnader för personer som fått uppehållstillstånd. Migrationsverket anvisar även nyanlända till kommuner för bosättning.

Regleringsbrev, utlännings- och medborgarskapslagen, förordningar och flera internationella överenskommelser och konventioner styr mottagandet av en sökande. När det gäller asylsökande samverkar Migrationsverket även med flera andra myndigheter och organisationer. 

Könsrelaterat våld
På Migrationsverket har det under flera år funnits ett regeringsuppdrag för satsningar inom området könsrelaterat våld. En sådan satsning är information på Migrationsverkets webbplats om våld i alla ärendeslag som verket hanterar. Informationen finns både skriftligen och i form av korta filmer på flera språk.

I Migrationsverkets lokaler där sökande vistas finns en affisch från Kvinnofridslinjen med information om hur man når denna på 24 olika språk, tillsammans med Kvinnofridslinjens informationskort. För de som från sina hemländer söker tillstånd att komma till Sverige, finns på de ambassader och konsulat där Migrationsverket har utsänd personal en särskild affisch samt visitkort. På affischen framgår att våld är förbjudet.

I den samhällsinformation som ges till asylsökande finns information om vad könsrelaterat våld är avseende hedersrelaterad problematik, könsstympning och våld i nära relation samt normer och lagreglering för området.

Jämställdhet
Enligt regeringens instruktion till Migrationsverket ska myndigheten ”jämställdhetsintegrera och utforma verksamheten så att jämställda villkor för kvinnor och män respektive för flickor och pojkar uppnås” (Förordning (2019:502) med instruktion för Migrationsverket, § 4, 7).

Migrationsverket har en plan för jämställdhetsintegrering 2022–2025. Det första målet för Migrationsverkets arbete med jämställdhetsintegrering är att service, bemötande och ärendeprövning ska vara likvärdig för kvinnor och män, flickor och pojkar och icke-binära. De andra målen är att motverka könsrelaterat våld, att ha en hög normmedvetenhet och god kunskap om jämställdhet, samt att jämställdhetsperspektivet ska vara integrerat i all styrning, planering, utveckling och uppföljning. Alla delar av Migrationsverket ska bidra till att målen uppnås.

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Jämställdhetsmyndigheten och Socialstyrelsen har sedan den 15 juni 2023 ett uppdrag från regeringen att implementera den myndighetsgemensamma planen för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden.

Likvärdig behandling
På Migrationsverket innebär likvärdig behandling av sökande att i all ärendehantering och bemötande väga in sökandes olika behov och förutsättningar. Arbetet med likvärdig behandling innefattar alla diskrimineringsgrunder och olika typer av utsatthet och särskilda behov.

Likvärdig behandling är inte det samma som likabehandling. Gör man lika för alla så kan detta gynna vissa medan andra missgynnas. Därför krävs ett normmedvetet förhållningssätt för att kunna göra individuella anpassningar.

Könsrelaterat våld och jämställdhet ingår i Likvärdig behandling. Övriga områden är funktionshinderområdet, barn och hbtqi.

Lifos
Migrationsverkets rätts- och landinformation (Lifos) är en databas för rätts- och landinformation och innehåller information om förhållandena i de länder som de sökande kommer från. Det är i första hand ett arbetsredskap för Migrationsverkets egen personal, men de delar av materialet som inte är sekretessbelagda kan används av allmänheten. I Lifos kan enskilda med hjälp av sökord finna information om såväl länder som specifika frågeställningar. Källorna i materialet är kontrollerade av Migrationsverkets medarbetare.

Migrationsverkets rätts- och landinformation på lifos.migrationsverket.se

Gå till webbplats: www.migrationsverket.se/

Publikationer i urval:

  • Rättsligt ställningstagande. Utredning och bedömning av förföljelse på grund av kön avseende kvinnor RS/069/2021

    Det rättsliga ställningstagande ska ge stöd för utredning och bedömning av den framåtsyftande risken för kvinnor som åberopar förföljelse på grund av kön. I ställningstagandet tas två olika typerna av förföljelse upp, dels könsspecifik förföljelse och dels könsrelaterad förföljelse.

    Förföljelse på grund av kön kan inrymmas under samtliga grunder för förföljelse i flyktingbestämmelsen.

    Fulltext

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin