Forskning kring gynekologisk cancer

Nedan visas exempel på forskningsprojekt där prover från U-CAN använts för forskning inom diagnosområdet gynekologisk cancer.

Utveckling av biomarkörtest för diagnostik och screening av gynekologisk cancer

Ulf Gyllensten (Uppsala), Karin Sundfeldt (Göteborgs universitet), Karin Glimskär-Stålberg (Uppsala), Stefan Enroth (Uppsala), Anna Tolf (Uppsala), Malin Berggrund (Uppsala)

Över 1.3 miljoner kvinnor diagnostiseras varje år med äggstockscancer, livmoderkroppscancer (endometriecancer) eller livmoderhalscancer, och mer än 50 % av dessa kvinnor avlider av sin sjukdom. För att minska kvinnors cancerbörda finns ett stort behov av kliniska biomarkörer för att förbättra diagnostiken och möjiggöra tidig detektion genom screening.

Studierna baseras på plasma, vaginala vätskeprov och tumörvävnad från kvinnor med det olika diagnoserna. Proteinanalyserna baseras på användningen av Olink PEA och MS. Utöver detta pågår studier för att identifiera tumör DNA mutation och epigenetiska förändringar som är tänkta att kunna användas i ett framtida test.

En ny biomarkörtest baserat på analys av 11 plasmaproteiner har utvecklats och testats på ett antal kliniska material. Detta test skulle kunna användas för att förbättra diagnostiken för kvinnor med ett avviknade utraljud som indikerar förändringar på äggledare. Projekt pågår dessutom för att utveckla ett biomarkörtest för tidig upptäckt av cancer, tänkt att anväda i screening för att identifiera kvinnor i riskzonen att utveckla någon av de tre gynekologiska cancerformerna.

Testerna kan komma att minska användningen av kirurgi i diagnostiken av äggstockscancer och livmoderkroppscancer. Närmare 80 % av de kvinnor som genomgår diagnostisk kirurgi för äggstockstumörer har godartade tillstånd (cystor) och bland dessa utvecklar 13% komplikationer på grund av operationen. Ett preoperativt test kan öka livskvaliteten för kvinnor och minska kostnaderna för hälso- och sjukvården. Testarna kan även minska dödligheten i äggstockscancer genom att identifiera kvinnor i tidigt stadium i screening samt utvidga screeningen för livmoderhalscancer (”cellprovtagningen”) till att omfatta biomarkörer också för äggstockscancer och livmoderkroppscancer.

Relevanta publikationer:

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin