Måltidsgemenskap och ensamätande hos äldre

En person sitter ensam och äter vid ett matbord

Foto tagen från Unsplash

Det övergripande syftet med det här projektet att, genom både kvalitativ och kvantitativ metod, öka kunskapen om att äta ensam eller tillsammans med andra bland personer som är 70 år och äldre i Sverige.

Beskrivning

Enligt Världshälsoorganisationen innebär ett hälsosamt åldrande att utveckla och behålla den funktionella förmåga som möjliggör välmående för äldre personer. I takt med att världens äldre befolkning ökar, både till antal och proportion, blir hälsosamt åldrande ett alltmer aktuellt ämne. Två områden som ofta diskuteras gällande hälsosamt åldrande är ensamhet och matintag, och de två länkas samman genom detta doktorandprojekt som studerar måltidens sociala aspekter för äldre personer.

Att äta tillsammans, även kallat commensality, anses ofta som positivt för äldre personers näringsstatus och psykosociala välmående. I motsats till detta är att äta ensam betraktat som en riskfaktor för olika negativa hälsoutfall som undernäring och depression. Dock är analyser som specifikt fokuserar på äldres ensamätande få och dessutom saknas konsensus.

Genom kvalitativa intervjuer undersöker detta projekt hur ensamt respektive gemensamt ätande upplevs och reflekteras kring bland 20 personer mellan 70 och 90 år. Vidare, genom en kvantitativ enkätstudie, undersöks om, och i så fall hur, ensamätande eller gemensamt ätande är relaterat till olika hälsorelaterade parametrar, såsom självskattad hälsa och matvanor, och huruvida dessa relationer modifieras av om och hur ofta att äta ensam upplevs som besvärande.

Projektledare: Amanda Björnwall, Nicklas Neuman

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin