Lorens Vanegas Lundgren

Studenten Lorens

Lorens Vanegas Lundgren kommer från Södertälje och läser sin andra termin på kandidatprogrammet Kultur, samhälle och etnografi (KuSE).

Varför valde du den här utbildningen?

Jag har länge varit intresserad av estetik, människor och kultur. Jag satsade på att bli musiker fram tills att jag var 18 år, men då insåg jag att det förmodligen ändå inte var den väg i livet jag ville ta, rent arbetsmässigt och professionellt. Jag funderade länge och noggrant över vad jag annars skulle vilja arbeta med, men inget ämne jag läst på gymnasiet kändes tillräckligt lockande. Mitt stora intresse under gymnasiet förutom musik var samhällskunskap. Jag insåg att jag var mest intresserad av det kulturella, av själva människan och hur hon verkar och lever i samhället, mer än staten och de politiska institutionerna. Jag kollade upp ”kultur” på Uppsala Universitet eftersom det var där jag ville studera och det som lät mest intressant var ”Kultur, samhälle och etnografi” så jag bestämde mig för att testa det. Antropologi och etnologi var helt nya ämnen för mig, men det lät spännande och intressant.

Vad gjorde du innan du började plugga här?

Innan jag började studera jobbade jag på en Coopbutik som ansvarig för frukt & grönt-sektionen.

Hur är det att studera vid universitetet?

Det är kul! Här kan du hitta de flesta sorters människor i alla åldrar. När det kommer till studier finns det många utrymmen för att studera inom institutionen ifall man, som jag, är lätt distraherad av annat hemma. Du kan studera på något av de olika campusen som är en del av Uppsala universitet, inklusive de olika biblioteken. I min klass är universitetsbiblioteket Carolina Rediviva det mest populära stället. Det är nio våningar med både tysta salar och salar där man kan diskutera samtidigt som man pluggar.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?

Svårt att svara på – det beror mycket på delkursen och dess upplägg av föreläsningar och seminarium. I början skulle jag nog beskriva föreläsningarna som en total mind-blow! Allt jag trodde mig veta om samhället och om kultur ställdes på sin ända eller så fick det en helt ny betydelse. En mycket positiv upplevelse! Mitt mål var och är trots allt lära mig mer om samhälle och kultur, och det känner jag och de andra som läser programmet, att vi verkligen har gjort efter bara en termin. Överlag skulle jag säga att vi fortfarande lär oss något nytt varje dag. Skillnaden är att nu förväntar vi oss att lära oss nya saker hela tiden eller att se vår omvärld på nya sätt. Undervisningen är upplagd så att det är 45 min föreläsning/seminarium, 15 min rast och sedan 45 min föreläsning/seminarium till. Ett bra upplägg, tycker jag. Det gör det lättare att fokusera på föreläsningarna. I grundskolan och på gymnasiet hade jag ibland problem med att inte kunna fokusera på långa lektioner, men det har jag inte nu. Efter föreläsningarna brukar vi kurskamrater samtala om planerna för kvällen. Ska någon gå på något evenemang? Ska någon plugga? Ska någon gå ut och klubba? Folk brukar haka på varandras planer efter undervisningen.

Vad är typiskt för KuSe-programmet?

Jag vill tro att vi, generellt sett, tänker på ett annorlunda sätt än många andra program. Inom vetenskaperna etnologi och antropologi söker man sällan absoluta svar, utan man söker istället att förstå genom att tolka det material som samlats in för att skapa sig en bild av olika samhällen och kulturer i vår värld. Jag skulle också säga att på grund av detta så är de som läser KuSe-programmet väldigt accepterande mot varandra. Alla klickar inte alltid med alla, men alla respekterar varandras olikheter. Det är någonting som jag verkligen tycker om med programmets sociala miljö.

Hur upplevde du första tentan?

Första tentan upplevde jag som ganska stressig eftersom ämnena antropologi och etnologi och begreppsapparaten var ny för mig. Jag skulle rekommendera att man som ny student så fort som möjligt sätter sig in i studierna. Är det något man inte förstår är föreläsarna/lärarna alltid hjälpsamma. Oavsett vilken utbildning man väljer att läsa så måste man nog förstå att plugga heltid på universitetet inte är detsamma som att gå på gymnasiet. Ett tips är att studera tillsammans med kurskamraterna och diskutera vad man läser om, så att man kan hjälpa varandra och skapa sig en djupare och mer nyanserad förståelse av det man läser om.

Berätta om studentlivet i Uppsala!

Studentlivet är svårt att sammanfatta. Mitt bästa råd är att uppleva det själv! Man kan ägna hela dagar åt det om man vill. Studentnationerna anordnar olika evenemang mer eller mindre konstant. Ifall man vill finns det alltid något att göra eller någon ny person att lära känna. Personligen föredrar jag studentnationernas pubar och klubbar. De har en speciellt avslappnad och trevlig stämning som skiljer sig från vanliga pubar och klubbar på stan. Studentlivet i Uppsala har högt tempo, men jag upplever ingen press av man måste delta i de olika evenemangen om man inte vill.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin