Möt en student- Adam Persson

Studenten Adam

 

Namn: Adam Persson
Kommer från: Uppsala
Läser: Tredje året på Kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi

Varför valde du den här utbildningen?

-Jag letade efter ett program som passade mina intressen och styrkor och förutom KuSE-programmet kollade jag bland annat på ämnen som sociologi, filosofi och historia. Det var inte helt lätt att fatta ett beslut och jag diskuterade mycket med vänner och familj. När det väl kom till att göra prioriteringslistan på antagning.se så satte jag KuSE högst även om det var svårt att på förhand helt veta vad en utbildning i disciplinerna kulturantropologi och etnologi skulle innebära. För mig har det dock visat sig vara en nästan perfekt matchning med de ambitioner jag har kring arbetslivet.

Vad gjorde du innan du började plugga här?

-Jag började KuSe-programmet direkt efter studenten. Siktet var inställt på en karriär inom eventplanering och musikbranschen, vilket jag även har kunnat syssla med vid sidan av studierna.

Hur är det att studera vid universitetet?

-Jag är född och uppvuxen här och älskar min hemstad Uppsala. Att Uppsala universitet är bland de bästa universiteten i världen var såklart också ett plus. För mig var det alltid självklart att jag skulle studera här. Även om studierna kan vara utmanande så är det bekvämt och enkelt att vara student på Uppsala universitet. En utmaning kan vara att hitta den studieteknik som fungerar bäst för en själv men när man har listat ut det är det bara att fortsätta på det spåret.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?

-En vanlig dag i utbildningen involverar ofta en föreläsning eller ett seminarium. Man har ungefär två till tre föreläsningar i veckan och ett seminarium. Förutom de schemalagda tillfällena är det mycket självstudier med kursare och vänner där diskussion är en viktig metod för att förstå och lära sig det vi studerar. De dagar som man inte har något schemalagt så vaknar jag och käkar frukost och lunch hemma för att sedan sätta mig på campus eller något fik för att plugga.


Vad är typiskt för Kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi?

-Ett ord som poppar upp i huvudet är komplexitet. Samtidigt som mycket av det vi studerar är komplext så är det intressant och ändå relativt lätt att förstå. Något som är typiskt för programmet är mindre klasser och mycket interagerande undervisning mellan studenter och lärare. En annan typisk grej är att alltid behöva förklara vad man pluggar för människor. Det tog flera år innan mina föräldrar, vänner och kollegor förstod vad jag studerar. Det kommer ofta följdfrågor vilket kan leda till intressanta konversationer. Det har jag märkt under min praktik på hållbarhetsorganisationen STUNS, där folk uttrycker ett genuint intresse för ämnena och vad det innebär i arbetslivet.

Hur upplevde du första tentan?

-Min första tenta var STRESSIG. Även om jag var väl förberedd så var det en stressig situation att ha sin första examinering på universitetsnivå, det kändes mycket svårare än allt jag gjort på gymnasiet. Men idag, två år senare, när jag tittar tillbaks på den ser den inte alls så svår ut. Den första tentan handlade om skillnaden mellan etnologi och kulturantropologi och det jag lärde mig genom den tentan är sånt som jag använder än idag när jag ska förklara min utbildning.

Berätta om studentlivet i Uppsala!

-Även om jag växte upp här och redan hade vänner sedan tidigare, ger studentlivet chans att lära känna så många intressanta människor från hela Sverige och världen. Jag har haft väldigt kul under mina tre år. I början blev det mycket klubbande. Under den fria terminen då de flesta av mina kursare drog utomlands så stannade jag kvar i Uppsala och läste Afrikanistik som hade en majoritet av internationella studenter. Den terminen är utan tvekan den bästa terminen jag haft på Uppsala universitet just på grund av den variation av människor jag lärde känna och att få läsa om något jag velat studera hela mitt liv.

Tre snabba frågor

  • Vilken är din favoritplats i din studentstad?

Svårt att välja men en av mina favoritplatser är högst upp på Slottsbacken där man kan se ut över stan och Botaniska trädgården.

  • Vilket är ditt mål med utbildningen?

Målet är att en dag jobba internationellt med något som jag tycker om.

  • Vad gör du om fem år?

Jobbar internationellt eller från Sverige men med mycket resande för fältarbeten och så vidare.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin