Den nationella forskarskolan i digital filologi (DigPhil)

DigPhil är en nationell forskningsmiljö för doktorander som kombinerar studier av tidiga språk – från förhistorisk tid till tidigmodern tid – med tillämpning och utveckling av nya metoder inom språkteknologi. Vårt mål är att utbilda en ny generation filologer som är väl förankrade i sina respektive discipliners rika historia samtidigt som de utvecklar kompetens inom datorlingvistik. Forskarskolan finansieras av Vetenskapsrådet 2023-2027 (VR 2022-06343).

Vad är filologi? DigPhil samlas kring en bred definition av filologi som den integrerade vetenskapen om språk och texter i deras historiska kontexter. Forskningsfältet härstammar från biblioteket i Alexandria under 200-talet f.Kr. och omfattar ett dynamiskt samspel mellan textkritik, bokhistoria, historisk språkvetenskap, olika former av textanalys (t.ex. metrik, retorik, narratologi) samt hermeneutik.

 

Vad är digital filologi? Digital filologi innefattar tillämpning och utveckling av digitala metoder och verktyg för att hantera forskningsuppgifter inom alla områden av traditionell filologi. Exempel på detta inkluderar användning av maskininlärning för att restaurera fragmentariska texter, digitala tillvägagångssätt inom jämförande historisk språkvetenskap, stilometri, fjärrläsning samt extraktion av information ur omfattande textkorpora.

Var finns DigPhil? DigPhil är en nationell forskarskola som koordineras av Språkvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet, i samarbete med Lunds universitet och Stockholms universitet. Dess organisatoriska struktur är:

PI och koordinator:
Eric Cullhed (Uppsala)

Styrgrupp:
Mari Bacquin (Lund)
Elisabet Göransson (Lund)
Christian Høgel (Lund)
Jenny Larsson (Stockholm)
Sofia Lodén (Stockholm)
Ingela Nilsson (Uppsala)
Beáta Megyesi (Uppsala/Stockholm)
Joakim Nivre (Uppsala)

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin