Zhaojun Lis grupp

Gruppens forskningsfokus ligger på konceptualisering och framtagning av innovativa material.

Gruppens forskning

Det är en brådskande utmaning att, inom loppet av de kommande två decennierna, realisera en framtid fri från koldioxidutsläpp. Denna målsättning kräver inte enbart avancerad teknisk ingenjörskonst, utan också en banbrytande insats inom ny vetenskap och materialutveckling för att öka prestanda och hållbarhet hos våra energilösningar.

Vårt primära fokus ligger på konceptualisering och framtagning av innovativa material. Bland dessa material finner vi både organiska halvledare och lågdimensionella oorganiska halvledare, exempelvis övergångsmetall-dikalkogenider (TMD). Vi kommer också att utnyttja dessa material för att uppnå hållbar och effektiv optoelektronik (solceller, fotodetektorer, lysdioder, etc.) för att hjälpa till att hantera dessa utmaningar.

Om du vill veta mer om forskningen inom Li Group, kan du läsa mer på gruppens externa hemsida (på engelska)

Utveckling av 2D-halvledande material för hållbara lysdioder

Det bedrivs omfattande forskning med målet att uppnå lysdioder (LEDer) med enastående prestanda till låg kostnad, samtidigt som de är flexibla och lätta. De mest effektiva lysdioderna som kan bearbetas i lösning innehåller dock giftiga ämnen eller kräver giftiga lösningsmedel. I det här projektet utvecklar vi hållbara 2D TMD nanoark med hög ljusstyrka och tillverkar effektiva lysdioder med en "grön" tillverkningsprocess. Vi utnyttjar de fotofysiska egenskaperna hos dessa material och laddningsdynamiken hos enheterna och studerar dem med ultrasnabb optiskspektroskopi. Dessutom undersöker vi morfologin med Resonant Soft X-ray Scattering (RSoXs) och Grazing-Incidence Wide-Angle X-ray Scattering (GIWAXS) för att förstå enhetens prestanda.

Miljövänlig defektpassivering av 2D TMD:er för optoelektroniska applikationer.

Upptäckten av 2D-halvledande material baserade på övergångsmetalldikalkogenider (TMD), med den kemiska strukturen MX2 (M=Mo, W; X=S, Se, Te), har öppnat nya spännande möjligheter inom optoelektroniska enheter. I detta projekt utvecklar vi miljövänliga kemiska behandlingar för att passivera defekterna hos 2D TMD material och undersöker effekten med fotoluminescens och Raman-spektroskopi, samt laddningstransportmätningar. Vi utvecklar också den mekanistiska bilden för defektpassiveringen med röntgenspektroskopi.

Forskningsfinansiering

  • The ÅForsk Foundation
  • Göran Gustafssons Stiftelse
  • Bertil & Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik

Undrar du om vår forskning? Då är du välkommen att kontakta Zhaojun Li

Kontakt

  • Undrar du om vår forskning? Då är du välkommen att kontakta Zhaojun Li.
  • Zhaojun Li

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin