Elektronmikroskopi och nanoteknik

Kvantitativ elektronmikroskopisk analys av material som tar sin funktionalitet från enskilda nanoobjekt.

ELMIN-gruppen ägnar sig åt kvantitativ elektronmikroskopisk analys av material som tar sin funktionalitet från enskilda nanoobjekt ner till enskilda atomer samt åt tillverkning av nanomaterial och nanoanordningar för miljö- och hälsotillämpningar.

Vad driver vår forskning?

Transmissionselektronmikroskopiska metoder utvecklas och tillämpas som kvantitativa verktyg för analys ned till atomär skala. Fastställandet av struktur-egenskapssamband är ett av huvudämnena inom elektronmikroskopiverksamheten. Tekniker som för närvarande utvecklas är relaterade till elektronenergiförlustspektroskopi (EELS), 3D-elektron tomografi, elektronmagnetisk cirkulär dikroism (EMCD), fluktuationselektronmikroskopi (FEM), töjningsanalys och kvantitativ EDS-analys. Forskningen utförs med upplösningar ner till 1,3 Å på TEM vid Ångströmlaboratoriet och för behov av högre upplösning med våra vänner och partners. Vi har utvecklat en kryometod för FIB-lift-out av frysta prover för analys av gränsytor mellan hård och mjuk materia i TEM.

Två nanomaterialplattformar

Vi har utvecklat två nanomaterialplattformar för grundläggande och tillämpade studier av nanomaterialens egenskaper. Den första plattformen är baserad på nanoelektroder, där elektroderna överbryggas av kedjor av omväxlande molekyler och nanopartiklar. En reproducerbar plattform för molekylär elektronik har därmed etablerats. Övergångarna har så hög ordning att vi kan observera molekylära vibrationssignaturer hos molekylerna i IETS-spektra. På senare tid har vi även observerat gasavkänningssignaturer med samma plattform.

Funktionalisering av grafen är avgörande för att grafen ska kunna användas i tillämpningar. Med hjälp av elektron- och jonstrålemikroskop funktionaliserar vi grafen för att bibehålla utmärkta elektriska egenskaper och för att modifiera kemiska, sensoriska och elektriska egenskaper. I vår forskning om grafen modifierar vi grafen med precision på nanometerskalan, både genom att infoga defekter och genom att funktionalisera genom fysikaliska och kemiska metoder. Vi har utforskat modifiering av grafenets elektroniska struktur, elektriska egenskaper och sensoriska egenskaper.

Elmin-laboratoriumet

Vi som arbetar i elmin-gruppen har utvecklat ett laboratorium som är utrustat med avancerade instrument för elektrisk karakterisering.

Genom inkludering av Multimode 8 AFM har vi förbättrat vår kompetens inom atomkraftsmikroskopi för egenskapsmätning och materialkarakterisering.

De här instrumenten finns i Elmin-laboratoriumet

Elektronmikroskopet är ett mångsidigt verktyg som används för att få strukturell, magnetisk och elektronisk information. Olika avbildnings-, reciproka rymd- och spektroskopiska tekniker används för att få fram dessa materialegenskaper med en rumslig upplösning ner till 1 Ångström. Fokuserade jon- och elektronstrålar används för att nanostrukturera materia.

Elektronmikroskopi bidrar aktivt till sökandet efter nya material både i tillämpade och grundläggande studier. I de flesta moderna hårda och biologiska material är studier av strukturella och elektroniska egenskaper på atomnivå avgörande för förståelsen av mesoskopiska och makroskopiska egenskaper. Flera tekniker inom elektronmikroskopi belyser materialegenskaper på denna längdskala. Strukturell avbildning gör det möjligt för oss att upptäcka atomära konfigurationer vid gränsytor eller i nanopartiklar. Nanopartiklar, som först användes för att färga medeltida kyrkfönster, har idag ett brett spektrum av tillämpningar. Med hjälp av högupplöst elektronmikroskopi bidrar vi till förståelsen av det grundläggande samspelet mellan partikelstruktur och fysikaliska egenskaper. På så sätt kan dessa partiklar konstrueras för användning i allt från katalysatorer och ljusemitterare till cancerterapi. Fördelningen av grundämnen i ett material eller i en vävnad kan ofta inte härledas enbart från en studie av kristallstrukturen. Spektroskopiska metoder i elektronmikroskopet används inte bara för att identifiera den lokala positionen av kemiska element med subnanometerupplösning utan också för att studera deras elektroniska egenskaper. Elektronstrålen i mikroskopet växelverkar också med magnetiska fält i provet. Genom att använda Lorentz-mikroskopi och elektronholografi kan vi faktiskt visualisera magnetiska fältlinjer och domäner.

Med hjälp av fokuserade elektron- och jonstrålar kan vi strukturera materia på en längdskala från 10 nm till 100 nm. Partikelassisterad strukturering innehåller flera metoder som sputtring, etsning, deponering samt materialomvandlingar. Med hjälp av dessa instrument kan man odla nanopilarer som sätts in i magnetiska kraftmikroskop. Utvecklingen av jonstråleassisterad deponering gör det möjligt för oss att kontakta enhetselement eller nanotrådar. Genom fokuserad jonstrålesputtring kan strukturer som elektroder, diken och fresnellinser skapas. Den intima kopplingen mellan elektronmikroskopi och avancerad teknik med fokuserad jonstråle (FIB) är FIB:ens förmåga att förbereda elektrontransparenta prover på väl definierade platser, t.ex. i en komponent.

Klaus Leifer
Professor

Ling Xie
Forskare

Hasan Ali
Postdoktor

Sharath Kumar
Doktorand

Alumni

Thomas Thersleff
Postdoktor

Anumol Ashokkumar
Postdoktor

Syed Hassan M. Jafri
Postdoktor

Ling Xie
Doktorand

Hu Li
Doktorand

Hasan Ali
Doktorand

Ishtiaq Hassan Wani
Doktorand

Yuanyuan Han
Doktorand

Farnaz Ghajeri
Doktorand

Luimar Correa Filho
Doktorand

Linus Schönström
Examensarbete

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin