Immaterialrätt och avtal

Alla idéer involverar immaterialrättsliga frågor, och våra specialister hjälper dig med rådgivning inom detta område.

Bokhylla med böcker
Två kvinnor arbetar med ett dokument
En uppslagen anteckningsbok placerad på tre böcker med färgglada pärmar

Det här kan du få hjälp med

För att klargöra äganderätt, utreder vi först vilka delar din idé består av och vilka som har bidragit till den. Därefter hjälper vi dig att undersöka om, och i så fall hur, användningen av din idé behöver kontrolleras och regleras för att ha förutsättningar att lyckas. När strategin är klar kan vi hjälpa dig med finansiering av till exempel patent- och varumärkesansökningar samt juridisk rådgivning kring ägar- och användaravtal.

Vad är immaterialrätt?

Immaterialrätt är ett samlingsnamn för olika rättigheter som skyddar olika former av kunskapstillgångar. Exempel på kunskapstillgångar är dataset, metoder, modeller och uppfinningar, med andra ord sådant som kontinuerligt skapas inom forskningen.

Olika former av immaterialrättsliga skydd är till exempel patent, varumärkesskydd, designskydd och upphovsrätt. Ofta när man pratar om immaterialrätt används den engelska förkortningen IPR - Intellectual Property Rights.

Kontakta våra rådgivare

Vi ger dig stöd i frågor kring immateriella tillgångar och rättigheter.

Hör av dig till UU Innovation!

Gå vår poänggivande kurs

Lär dig mer om immaterialrätt i forskning och få koll på hur du kan identifiera, kontrollera och nyttiggöra det du skapar.

Vi erbjuder en kurs i strategisk hantering av forskningsresultat för doktorander och forskare inom alla ämnesområden. Kursen ges en gång per termin och består av tre halvdagsseminarier.

För doktorander ger kursen 3 högskolepoäng. Övriga deltagare som fullgör kursen får ett kursintyg.

Mer om kursen Strategisk hantering av forskningsresultat

Kvinna sitter vid ett bord med en dator och håller i två pappersark

Vanliga frågor om ägande och avtal

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om ägande och avtal som våra rådgivare brukar få. Längre ner på sidan svarar vi på de vanligaste frågorna om patent och andra immateriella rättigheter.

Enligt Uppsala universitets riktlinjer är det upphovspersonen – det vill säga den som kom på idén – som äger den. Från denna huvudregel kan undantag göras, till exempel om du skrivit på ett avtal eller ingått i ett forskningsprojekt som reglerar ägandet till forskningsresultaten. Kontentan är att det inte alltid finns ett enkelt svar och att frågan kan behöva undersökas närmare.

Ta gärna hjälp av UU Innovation för att utreda om du äger din idé, och för att vara säker på att du skyddar dina rättigheter när du skriver på ett avtal. 

Ta dig tid att läsa avtalet ordentligt. Det viktigaste är att helt och fullt förstå avtalets innehåll innan du skriver på. Det kan annars leda till att du av misstag överlåter dina rättigheter till publiceringar, resultat eller forskning. Så tycker du att något i avtalet är oklart eller om du inte förstår vad som står, fråga alltid och ta hjälp om du behöver. Det är alltid möjligt att reglera innan, men det kan vara väldigt svårt och ibland till och med omöjligt att korrigera efter att du skrivit på något som du sedan ångrar.

Redan i tidiga skeden är det viktigt att ha avtal på plats som klargör rättigheter, skyldigheter och förväntningar mellan parterna. Ett bra avtal är alltid anpassat till den specifika situationen. I idéutvecklingens tidiga faser finns det två särskilt avgörande avtal. Det första reglerar äganderätt och nyttjanderätt till den kommersiellt intressanta idén. Det andra avtalet, ett sekretessavtal, är viktigt när du ska dela information om din uppfinning eller idé till andra parter. Sekretessavtalet är särskilt värdefullt för att möjliggöra immaterialrättsskydd, som exempelvis patent, i framtiden.

Behöver jag några särskilda förkunskaper?

Det behöver du inte, utan hör bara av dig. Vi finns här för att hjälpa till att reda ut det som kan kännas snårigt.

Prata gärna med oss innan du publicerar eller skriver på ett avtal så kan vi hjälpa dig försäkra dig om att du fortfarande har möjlighet att kontrollera användningen av dina forskningsresultat.

Du kan alltid kontakta oss om du har några frågor!

Mejla UU Innovation

Pappersfigurer med frågetecken

Vanliga frågor om patent och andra immateriella rättigheter

Våra rådgivare får många frågor om patent, men också på vilka andra sätt det går att kontrollera användningen av forskningsresultat. Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna vi får som också inkluderar vilket stöd du kan få av oss inom immaterialrättsområdet.

Som anställd vid Uppsala universitet omfattas du av det så kallade lärarundantaget. I korthet innebär det att du själv äger resultaten av din forskning. Det ger dig möjlighet att patentera dina resultat och sälja vidare rättigheterna, att starta företag baserat på din idé, eller att på andra sätt verka för att resultaten kommer till nytta.

Ja, det finns det. Uppsala universitet har tagit fram riktlinjer för hur intellektuella tillgångar skapade vid universitetet ska hanteras. Riktlinjerna är till exempel ett bra stöd vid externfinansierad forskning som villkoras med att finansiären övertar eller får rätt att använda resultaten av forskningen.

Ta del av riktlinjerna på sidan om forskningsavtal.

Immaterialrättsområdet kan upplevas snårigt men är viktigt när du utvecklar en idé för att nyttiggöra forskningsresultat. Våra rådgivare hjälper dig att navigera inom området, allt ifrån kartläggning till strategi, så att du blir trygg med att frukten av ditt arbete hanteras och kommer till användning på det sätt du vill.

Ta hjälp av UU Innovation för att:

  • Identifiera kunskapstillgångar i forskningsprojekt
  • Undersöka möjligheter att skapa immateriella rättigheter, inklusive nyhetsgranskning och patenterbarhetsbedömning
  • Få råd om lämpliga skyddsformer för en idé, som patent, varumärken, design och upphovsrätt
  • Ta fram en strategi för immateriella rättigheter som går i takt med publiceringsstrategi och plan för nyttiggörande
  • Söka patent, få hjälp med finansiering av patentansökan samt kontakt med patentombud
  • Få vägledning kring avtal
  • Få svar på dina frågor rörande immaterialrätt

En bra tumregel är så tidigt som möjligt. På så sätt slipper du oroa dig för att avslöja för mycket under en presentation eller i en ansökan, eller riskera att en publicering försenas. Genom att involvera oss redan i ett tidigt skede kan vi hjälpa till att utveckla en hållbar strategi för hanteringen av dina befintliga och framtida resultat.

Om din idé har gjorts offentlig kan den oftast inte skyddas med patent. Det finns dock undantag så kontakta oss snarast möjligt. Alla former av nyttiggörande är dock inte beroende av att man har ett patent, och alla nya idéer kan inte heller patenteras. Vi hjälper till att utreda och föreslå hur din idé bäst kan kontrolleras, inklusive skyddas, utifrån din specifika situation.

Börja med att boka ett möte med UU Innovation. Vi ger dig stöd och råd kring patentering. En bra patentansökan behöver ofta underbyggas med försök och resultat som skiljer sig från vad som presenteras i vetenskapliga publikationer. Det här har våra rådgivare koll på och du får vägledning kring vad som behöver göras för att kunna formulera ett underlag för en bra patentansökan. Vi börjar dock alltid med att utreda om patent är en lämplig strategi. Är patent nödvändigt inom branschen som din idé riktar sig till, eller finns det något annat och bättre sätt att skydda idén på? Blir det aktuellt att söka patent kan UU Innovation hjälpa dig söka finansiering och få kontakt med patentombud som färdigställer ansökan.

Det finns mycket att säga om patentering, och våra rådgivare berättar gärna mer, men något av det viktigaste att komma ihåg är att göra saker och ting i rätt ordning:

  • Du måste skydda dina resultat genom att lämna in en patentansökan innan du publicerar resultaten på till exempel en konferens, i en artikel eller i en ansökan till en forskningsfinansiär.
  • Ta hjälp, och gör det tidigt! Att inleda en process för patentansökan kan vara mödosamt när man inte är van. UU Innovation stöttar dig hela vägen.

Kontakt

Hittade du inte svaret på din fråga eller behöver du rådgivning? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Mejla oss på innovation@uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin