
Tema klimatfrågan
Vi vet idag att all den koldioxid vi människor släpper ut resulterar i global uppvärmning. Forskningen om klimatförändringar handlar om att mäta vad som verkligen händer i naturen, men lika mycket om psykologi, utbildning och hur vi kan vända utvecklingen.
Med koll på klimatet
Så mycket som 90 procent av den koldioxid vi släpper ut hamnar i haven, så det är viktigt att ha koll på interaktionen mellan haven och atmosfären för att kunna förutsäga framtidens väder. Anna Rutgersson, professor i meteorologi, forskar om havets roll i klimatsystemet och bidrar med data till stora globala klimatmodeller.

Psykologi

Filosofi

UTBILDNING

Studentdriven utbildning om de stora frågorna
Hur ska vi lösa klimatkrisen? Hur får vi en mer rättvis fördelning av jordens resurser? Det är sådana frågor som tas upp i utbildningarna på Cemus. Här väljer studenterna själva sina lärare från olika områden inom och utom akademin, enligt en unik modell som fungerat i mer än 20 år. Möt några personer med olika roller på Cemus – en lärare, en student, en professor, en koordinator och en kursamanuens.

Skolelever hjälper forskare att kartlägga brunt vatten
Hösten 2016 är forskare vid Uppsala universitet upptagna med att analysera vattenprover som skickats in av närmare 5 000 högstadieelever.
– Förhoppningsvis får vi större kännedom om möjliga hot mot Sveriges och världens sötvattenresurser, säger professor Gesa Weyhenmeyer. Läs mer om projektet Brunt vatten.
