Jin Moen är ny samverkansledare på UU Innovation

8 januari 2016

Jin Moen ska stärka samverkan mellan akademi, näringsliv och andra delar av samhället

Jin Moen kommer närmast från Swedish ICT där hon arbetat som chef för affärs- och innovationsområdet Internet of Sports. Den 11 januari börjar hon sitt nya jobb som samverkansledare på UU Innovation. Med sig har hon bred kompetens och erfarenhet av innovation, affärsutveckling och ledarskap inom både forskning och utveckling.

På Swedish ICT har Jin Moen ansvarat för att bygga upp affärs- och innovationsområdet Internet of Sports med den övergripande målsättningen att bidra till hållbara innovationer inom sportområdet kopplat till informations- och kommunikationsteknik.  Hon brinner för att skapa bättre förutsättningar för samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. När tjänsten som samverkansledare på UU Innovation dök upp var hon inte sen att söka.

– Ett stärkt samarbete mellan akademi, företag och andra organisationer är avgörande för tillkomsten av innovationer. Som samverkansledare på UU Innovation får jag en unik möjlighet att använda min erfarenhet och kompetens till att skapa nya samarbeten, initiera samforskningsprojekt och driva projekt som syftar till att etablera nya strategiska samverkansplattformar.

Efter att ha arbetat med både akademisk forskning, kommersialisering och företagande har Jin djup förståelse för både forskning och förutsättningar för innovationer och forskningssamverkan. Hon har en doktorsexamen i människa-datorinteraktion från KTH där hon också genomförde sin grundutbildning som civilingenjör i teknisk fysik. Civilingenjörsstudierna kombinerade hon med att även ta en examen som danspedagog på Dans-och cirkushögskolan i Stockholm.

– Jag tog studieuppehåll från KTH för att läsa till danspedagog men saknaden efter att klura ut svåra matematiska lösningar lockade mig tillbaka. När sedan KTH och Interactive Institute Swedish ICT sökte doktorander inom IT med konstnärlig bakgrund passade ju jag in perfekt, berättar Jin.

Efter forskarutbildningen grundade Jin tillsammans med en kollega startupföretaget Movinto Fun för att kommersialisera den egna forskningen. Bolaget utvecklade en konsumentelektronikprodukt med tillhörande mjukvara, Oriboo, som är en spelkonsol för barns lek och rörelse. Oriboo lanserades 2012 i Åre, där också bolaget hade sitt säte.  

– Det var en spännande och utvecklande resa att ta forskning till en produkt på marknaden men tyvärr hann tekniken ikapp oss, det tog för lång tid att utveckla produkten eftersom vi hade för lite kapital och produkten blev för dyr. Så jag vet hur utmanande det kan vara att gå från idé till innovation och vad som är viktiga förutsättningar, säger Jin.  

Jin initierar och driver gärna projekt som bryter ny mark och gillar att verka på både strategisk och operativ nivå. Hennes karriär har gett henne ett stort nätverk av möjliga samverkanspartners som hon kan bidra med i sin nya roll som samverkansledare.

– Jag är en drivande och entreprenöriell person och en av mina största styrkor är att kunna kommunicera med människor från olika bakgrunder, organisationsnivåer och med olika kompetenser.

Jin kommer huvudsakligen att arbeta riktat mot vetenskapsområdet teknik och naturvetenskap och hon kommer att ha sitt kontor på Ångströmlaboratoriet tillsammans med två av UU Innovations övriga samverkansledare.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

Namn
E-postadress