Paneldiskussion med Niklas Zennström: ”Jag är optimistisk”

9 oktober 2019

Ahmed Nuur, Thomas Lennerfors, Niklas Zennström, Gurruraj Anantharramu och Luise Kaufmann vid paneldiskussionen i Siegbahnsalen..

Fokusera på att lösa de stora utmaningarna. Det var ett av budskapen från Uppsala-alumnen Niklas Zennström när han deltog i en paneldiskussion inför masterstudenter i industriell ledning och innovation på Ångströmlaboratoriet. Se diskussionen på webben.

Skype-grundaren och entreprenören Niklas Zennström fyllde Siegbahnsalen när han besökte Uppsala universitet den 1 oktober. Paneldiskussionen ”A MILI keynote talk about entrepreneurship and life” riktade sig till studenter på masterprogrammet i industriell ledning och innovation, vilka också hade skickat in frågorna i förväg.

Panelutfrågningen hölls på engelska och Ieddes av studenter från masterprogrammet och programansvarige, Thomas Lennerfors. Denne öppnade med att fråga Niklas Zennström om han trodde att vissa människor var födda att bli entreprenörer. En beskrivning som företagsnestorn dock inte identifierade sig med.

– Jag var själv aldrig ett företagsamt barn som satte upp saft- och tidningsstånd. Däremot minns jag att jag var innovativ och försökte konstruera byggmodeller med lego, sa Niklas Zennström.

Han ville tidigt bli fartygskonstruktör men insåg under högstadiet att den marknaden var begränsad. Istället satsade han på att plugga till civilingenjör i teknisk fysik vid Uppsala universitet. Efter examen dröjde det länge innan han tog steget från sitt heltidsjobb till att bli entreprenör.

– Det är något jag ibland ångrar. Jag kan vara väldigt långsam i början…

Ahmed Nuur, förstaårsstudent på masterprogrammet i industriell ledning och innovation, undrade hur Niklas Zennström definierar entreprenörskap. Du behöver inte nödvändigtvis starta ett företag blev svaret – viktigare var att ha en entreprenöriell attityd och våga utmana status quo. I det ingår också att tillåta misslyckanden för de gör att du växer som entreprenör.

Inspirerad av Upptech

Flera gånger påpekade Niklas Zennström vikten av att ha visioner och följa dem passionerat, och att ha ett brett team. Medarbetare med kompletterande styrkor kan stötta varandra och bidra med rätt insatser vid olika tidpunkter. Själv hade han inte haft någon mentor utan lärdomarna kom från olika håll. Hans nuvarande inspirationskälla var dock klar: människor som tar sig an utmaningar och risker för något större än bara egna fördelar. Samtidigt pekade han på skylten med universitetets tekniksatsning Upptech.

– ”Grand challenges need grand solutions” - det är precis vad det handlar om. Sådant blir jag inspirerad av. Folk som inser att vi måste vara modiga, vad det än är vi behöver lösa.

Studenten Luise Kaufmann undrade vilka råd Niklas Zennström hade till entreprenörer för att hantera motgångar. Svaret blev att bakslag, hur smärtsamma de än är, kan vändas till motivation för att fortsätta.

– Förutom passion måste du ha uthållighet och inte ge upp. Fast det är svårt så måste du intala dig att fortsätta för att du vill uppnå ett högre mål. Visst är det tufft, speciellt om det är du som är företagsgrundaren och inte kan betala löner till ditt team. Det har varit några av de svåraste stunderna för mig, när jag har svikit mitt team.

De juridiska turerna kring fildelningsprogrammet Kazaa, som 2002 blev världens mest nedladdade programvara, tillhör nu internethistorien. Niklas Zennström själv ser bara framåt.

– Men du måste lära dig av dina misstag, annars är de inte till någon hjälp. Omfamna möjligheten att ständigt lära dig av misslyckanden och skapa en entreprenöriell kultur där det är okej att misslyckas.

Innovationer del av lösningen

En fråga handlade om hur entreprenörer kan bidra till att lösa klimathotet. Niklas Zennström påpekade att dagens teknologiska verktygslåda är den bästa mänskligheten någonsin har haft. Den kan bidra med lösningar för att göra det som vi måste göra: att reducera koldioxidutsläppen med hälften de kommande tio åren. För det behövs changemakers, entreprenörer som tar fram och implementerar innovationer.

– Jag är optimistisk för jag ser nu så många entreprenörer som använder denna verktygslåda för att möta några av de stora utmaningar vi har i vårt samhälle, sa Niklas Zennström.

– Vi investerar just nu i ett företag som tillverkar elektriska flygplan som lyfter och landar vertikalt, det är den coolaste teknologin någonsin! Ett annat företag använder maskininlärning för att hitta läkemedel för ovanliga sjukdomar. Ett annat använder datorseende för att upptäcka bröstcancer.

Svaret på vad Niklas Zennström skulle ha gjort om han kunde gå tillbaks i tiden och bli 20-årig student igen utlöste många skratt bland åhörarna:

 – Jag skulle troligen gå det här programmet!
 

Anneli Björkman

Se paneldiskussionen på webben

 

Studentröster från paneldiskussionen ”A MILI keynote talk about entrepreneurship and life” i Siegbahnsalen den 1 oktober:

1. Vad tyckte du om diskussionen?

2. Vad planerar du att göra efter din examen från masterprogrammet i industriell ledning och innovation?

 

 Maaz Hsabo, förstaårsstudent:

1. Den var väldigt intressant. När du får höra råd från Niklas Zennström som är så välkänd och hör honom berätta hur han klarar av att göra allt som han har gjort, så är det ett tillfälle för alla att bli inspirerade till att jobba hårt. Du behöver inte vara entreprenör, du kan applicera det till vad du än gör i livet.

2. Jag är inte säker på att jag vill bli entreprenör direkt, snarare arbeta på något större företag inom tillverkning och lära av deras expertis, åtminstone till en början.

 

Shreeya Mali, förstaårsstudent:

1. Den var väldigt bra, någonting universitetet borde anordna ofta.

2. Först vill jag fokusera på att skapa så många kontakter som möjligt och hitta ett jobb. Sen om tio-femton år planerar jag att starta ett företag, kanske inom sportutrustning.

 

 

Gurruraj Anantharramu, som också satt med i panelen,
andraårsstudent:                          

1. Han sa många bra saker. Jag tror att människor som blir stora
entreprenörer är människor som blivit stora visionärer. De lär sig av andras och sina egna misstag längs vägen.

2. Alla letar efter nästa stora idé och vill tjäna pengar ganska omgående. Men hur många har egentligen uthålligheten, det ”grit”
Niklas nämnde? Jag har inget speciellt jag vurmar för, men min fru
har hittat sin passion och det är klädesbranschen. Mycket handlar ju om tajming också, och att du har det rätta stödsystemet som kan ta det vidare.

 

Marvin Schliemann, andraårsstudent:

1. Jag gillade det Niklas sa om att han grundade Skype för att han ville skapa ett företag som varade i åtminstone 15 år, vilket troligen är rätt länge i den rådande samhällsandan. De ville inte skapa ett företag som de snabbt kunde sälja av till ett större och tjäna en massa pengar på, utan något som skulle få ett större genomslag och förbättra liv för människor på längre sikt.

2. Det är svårt att hitta det du verkligen har passion för. Det finns vissa områden, men jag har ännu inte hittat det jag vill ägna min tid och mitt liv åt.

 

Läs mer:

Klimatförändringar ställer krav på universiteten

Han vill bidra till att lösa klimatproblemen

Masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid Uppsala universitet

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

Namn
E-postadress
Senast uppdaterad: 2021-02-02