Traditionsenligt firande av Sista april i Uppsala ställs in

22 januari 2021

Mösspåtagning på Sista april i Uppsala

Mösspåtagningen är en av de aktiviteter som ställs in på Sista april i år.

Förra året ställdes Sista april-firandet i Uppsala in på grund av pandemin. Nu har aktörerna kring valborgsaktiviteterna återigen tvingats konstatera att något säkert firande inte är möjligt. Situationen med Covid-19 är fortsatt allvarlig och kan förväntas förbli så även i slutet av april. Därför har man nu gemensamt tagit beslut att aktiviteter kopplade till det traditionsenliga Sista april-firandet i Uppsala ställs in även i år.

Dagarna kring Sista april samlas vanligtvis uppemot 150 000 personer i Uppsalas centrala delar för att ta del av ett traditionsenligt Sista april-firande. En stor del är inresande besökare och studenter.  Det finns ingen övergripande arrangör av evenemanget utan programmet vid valborgsfirandet består av många olika aktiviteter från ett flertal arrangörer som samarbetar.

Aktörerna kring valborgssamverkan i Uppsala består av Uppsala universitet, SLU, Uppsala Kommun, Akademiska sjukhuset, Region Uppsala, Polisen och Destination Uppsala. Nu har man gemensamt beslutat att ta ansvar för att bidra till att förhindra smittspridningen genom att begränsa de aktiviteter som leder till större sammankomster även kommande Sista april.

– Sista april och mösspåtagningen vid Carolina är en tradition som är starkt förknippad med Uppsala och en dag vi alla ser fram emot. Vi hade hoppats att vi skulle kunna fira som vanligt i år, men det är tyvärr inte möjligt under rådande smittläge. Det blir ännu ett år då vi får uppmana studenter och anställda att hälsa våren välkommen på annat sätt, säger Anders Hagfeldt, Uppsala universitets rektor.

Följande aktiviteter kommer alltså inte att genomföras under Sista april i år:

  • Forsränning
  • Aktiviteter i Ekonomikumparken
  • Sillunch på UKK
  • Mösspåtagning i Carolinabacken

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

Namn
E-postadress
Senast uppdaterad: 2021-02-02