U-FOLD sätter missbrukets utmaningar i centrum vid Almedalsveckan 2022

Mathias Hallberg, Farmaceutiska fakulteten och U-FOLD

Mathias Hallberg, Farmaceutiska fakulteten och U-FOLD

Spelmarknaden, organiserad kriminalitet och artificiell Intelligens är några av de ämnen som är i fokus för U-FOLDs seminarier vid Almedalsveckan 2022. ”Vi reser till Visby med vårt starkaste program hittills” konstaterar Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten och ordförande i U-FOLD.


U-FOLD har presenterat sitt program vid Almedalsveckan 2022. Med totalt fyra seminarier sätter forumet strålkastaren på en rad aktuella utmaningar inom beroendeområdet, som vanligt toppat med presentationer och inlägg från namnkunniga paneler. Sommarens engagemang i Visby blir den åttonde Almedalsveckan i rad för Uppsala universitets Forum för forskning om Läkemedels- och Drogberoende.

– Efter 18 månader online återvände U-FOLD i november med ett seminarium i Uppsala universitetsaula. Gensvaret var enormt och samtliga platser bokades långt i förväg, vilket bekräftar att våra mötesplatser fyller en regionalt mycket viktig funktion. Samtidigt tydliggjorde diskussionerna i aulan ett behov av fortsatt dialog om de ämnen vi belyste. Därför lyfter vi nu frågorna till nationell nivå och i den kontexten är Almedalsveckan en självklar arena för oss, säger Mathias Hallberg, professor och ordförande i U-FOLD.

Måndag 4 juli sätter U-FOLD fokus på kopplingen mellan spelmarknad, hasardspelsyndrom och organiserad kriminalitet. Som bekant omreglerades den svenska spelmarknaden år 2019 i syfte att stärka kontroll och konsumentskydd. I en aktuell rapport beskriver emellertid Finanspolisen onlinespel och statliga casinon som arenor för potentiell penningtvätt med koppling till organiserad brottslighet. Parallellt har spelberoende utvecklats till en snabbt växande folksjukdom, och enbart under pandemin ökade antalet kvinnor som sökte hjälp för sitt spelande med 300 procent.

Fred Nyberg, seniorprofessor, U-FOLD

– Flera studier visar hur spelberoende ökar risken att utveckla psykisk ohälsa, vilket i sin tur kan föranleda substansrelaterad problematik. Det är tydligt att vägarna till missbruk blir alltmer komplexa, alltså måste vi belysa situationen ur ett brett perspektiv. Vid årets Almedalsvecka samlar vi ledande experter och beslutsfattare från vitt skilda delar av beroendeområdet i syfte att göra tydliga och bestående avtryck, för det här är utmaningar samhället kommer att kämpa med en lång tid framöver. Men naturligtvis lyfter vi även teman som vi bedömer vara blivande aktualiteter, säger Fred Nyberg, seniorprofessor och rådgivare i U-FOLD.

Söndag 3 juli tar forumet upp ett av vår tids hetaste vetenskapliga områden: Artificiell Intelligens. Idag är de självlärande maskinerna så integrerade i vår vardag att vi knappt reagerar när robotdammsugaren smyger förbi. Dessvärre bidrar algoritmerna även till att öppna nya marknadsplatser för narkotikahandel. Försäljare av illegala preparat är ständigt närvarande på de digitala plattformar där unga vuxna interagerar. Å andra sidan kan de självlärande maskinerna stärka samhällets kapacitet att snabbt identifiera och narkotikaklassa nydesignade preparat.

– U-FOLDs öppna nätverksarbete och breda kontaktytor ger oss möjlighet att fånga upp frågor innan de ens landar på samhällets radar. Att vår regionala modell dessutom visat sig effektiv på både svensk och internationell nivå bidrar till att allt fler tongivande aktörer aktivt söker sig till oss för samverkan, och i sommar reser vi till Visby med vårt, i mitt tycke, starkaste Almedalsprogram hittills, och jag är övertygad om att vi kommer att väcka ny inspiration att ta vårt gemensamma arbete till nästa nivå, säger Mathias Hallberg.

Magnus Alsne

Fakta U-FOLD


  • Är Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende.
  • Invigdes i Uppsala 2011 som en regional kraftsamling mot missbrukets utmaningar.
  • Samlar idag ett tjugotal organisationer som tillsammans arbetar för ett bättre samhälle.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin