Pressmeddelanden
-
Flying Seeds - japansk landart i Botaniska trädgården
17 maj 2022
Sex individuella landartverk och ett gemensamt uppförs just nu i Botaniska trädgården i Uppsala. Det är en grupp inbjudna japanska konstnärer som inspirerats av trädgården och även av Carl Peter Thunbergs resor till Japan under slutet av 1700-talet. Under en dryg veckas tid skapas den platsbyggda konsten till årets sommarutställning Flying Seeds i området runt Linneanum.
-
Historiska patent blir tillgängliga för forskare och allmänhet
16 maj 2022
Nu blir det lättare att leta information om historiska personers patent. Alla beviljade patent från 1746 till 1945 har digitaliserats i en öppen sökbar databas i ett samarbete mellan Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet och Patent- och registreringsverket, PRV. Den 20 maj invigs databasen.
-
Ny avhandling i arkeologi beskriver utvecklingen på Ajvide
16 maj 2022
I en ny avhandling behandlar arkeologen och osteologen Alexander Sjöstrand vid Uppsala universitet utvecklingen av boplatsen och gravfältet Ajvide på Gotlands sydvästra kust. Lämningarna kommer från den gropkeramiska kulturen (3100-2200 f.kr). Avhandlingen beskriver hur Ajvide genomgick en stor förändring från jaktstation till gravplats, vilket pekar på att gropkeramiska lokaler kan vara långt mer komplexa än de ofta ger sken av.
-
Sällsynta genetiska varianter inte huvudsakliga orsaken till folksjukdomar
12 maj 2022
Även om vissa sällsynta varianter kan öka sjukdomsrisken markant för ett fåtal individer, beror den största delen av det genetiska bidraget till folksjukdomar på en kombination av många vanliga genetiska varianter med små effekter. Det visar forskare från Uppsala universitet och SciLifeLab i en ny omfattande studie som publiceras i tidskriften Nature Communications.
-
Bättre vaccineffekt vid fler B-celler hos MS-patienter
11 maj 2022
MS-patienter behandlade med rituximab får bättre effekt av covid-19-vaccin om halten av B-celler är högre. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i tidskriften JAMA Network Open. Hos patienter med B-celler på 40/µL (mikroliter) eller mer, bildade 9 av 10 patienter en skyddande nivå av antikroppar, medan det var betydligt färre bland dem som hade lägre nivåer.
-
Sömnbrist gör att vi uppfattar andra annorlunda
05 maj 2022
En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att unga vuxna som lider av sömnbrist uppfattar arga ansikten som mindre trovärdiga och hälsosamma. Neutrala och rädda ansiktsuttryck uppfattades av samma grupp som mindre attraktiva. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature and Science of Sleep.
-
Trion bakom Olink får Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris
03 maj 2022
Ulf Landegren, Björn Ekström och Jon Heimer, nyckelpersonerna bakom det framgångsrika bioteknikbolaget Olink Proteomics, blir de första att ta emot Uppsala universitets nyinrättade innovations- och entreprenörspris.
-
Undergrupper av glioblastom kan kopplas till sjukdomsprognos
25 april 2022
Hjärntumörformen glioblastom består av flera olika undergrupper. Det visar en ny studie ledd från Uppsala universitet. Grupperna skiljer sig åt genom att cancercellerna har olika egenskaper beroende på vilken celltyp som cancern har uppstått från. Enligt studien är det stor skillnad på överlevnad mellan patienterna i två av grupperna. Resultaten kan användas för att utveckla mer precisa behandlingsformer för de olika undergrupperna.
-
Årets Skytteanska pris tilldelas Robert Goodin
25 april 2022
Professor Robert Goodin, Australian National University, är mottagare av 2022 års Skytteanska pris i statskunskap. Goodin får priset för att i en rad arbeten under årtionden ”med skärpa och framgång strävat efter att förena politisk filosofi med empirisk statskunskap för att öka kunskapen om hur anständiga och värdiga samhällen kan utformas”.
-
Självrapporterade symptom viktiga i covidforskning
21 april 2022
Storskalig insamling av symptomdata kan användas för att kartlägga smittspridningen av covid-19 samt för att förutspå hur många personer som kommer att behöva sjukhusvård en vecka senare. Det visar en studie från Lunds universitet och Uppsala universitet där man analyserat över tio miljoner dagliga rapporter insamlade med en app i Sverige under pandemins första år. Resultaten har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communicat...
-
Genetiska faktorer påverkar risken för proteslossning
13 april 2022
Att få en ledprotes i höft- eller knäled fungerar väl för de allra flesta patienter, men en del måste opereras om flera gånger eftersom protesen lossnat. I en ny studie har forskare vid Uppsala universitet sett att det finns genetiska riskfaktorer som gör att vissa patienter löper högre risk att drabbas av proteslossning.
-
Granen tog 10 000 år på sig att återerövra Sverige efter senaste istiden
07 april 2022
En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att det tog mer än 10 000 år från det att de första granarna kom tillbaka till Sverige efter den senaste istiden till dess att arten fick ordentlig spridning över landet. Den mycket långsamma spridningstakten förvånar forskarna eftersom granen borde ha haft goda förutsättningar att breda ut sig.
-
CAR-T-celler beväpnas för att bättre bekämpa cancer
05 april 2022
Immunterapi håller på att bli en framgångsrik metod för att behandla cancer. Forskare vid Uppsala universitet har nu utvecklat beväpnade CAR-T-celler som förstärker immunförsvaret mot cancerceller och som kan förbättra möjligheterna att behandla solida tumörer. Studien har publicerats i tidskriften Nature BioMedical Engineering.
-
Lågutbildade föräldrar diskrimineras i skolvalet
04 april 2022
Högutbildade föräldrar och föräldrar med svenska namn får ett bättre bemötande när de kontaktar skolor för att få information inför skolvalet. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. I studien kontaktades 3 430 grundskolor via email, av en påhittad förälder som hade frågor och ville veta mer om den aktuella skolan och som i sitt mail gav information om sitt namn och sitt yrke. Det här är ett av de största diskrimineringsexperiment som...
-
Mobilapp lindrar posttraumatisk stress
01 april 2022
Stöd från en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstämdhet. En ny vetenskaplig studie från Uppsala universitets Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, gjord på 179 personer, visar att en särskild PTSD-app, PTSD Coach, hjälper vuxna med psykisk ohälsa efter traumatiska händelser.
-
Stjärna upptäckt 28 miljarder ljusår bort
30 mars 2022
Forskare vid Uppsala universitet har i ett internationellt samarbete lyckats urskilja vad som verkar vara en enskild stjärna vars ljus sändes ut från en region i rymden som nu befinner sig 28 miljarder ljusår bort från oss. Ett nytt avståndsrekord vad gäller observationer av enskilda stjärnor från tidiga universum. Observationerna gjordes med hjälp av Hubbleteleskopet och resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.
-
Inflammation och nätliknande proteinstrukturer vid kavernöst angiom
30 mars 2022
Vid sjukdomen kavernöst angiom uppstår missbildade blodkärl i hjärnan, ryggmärgen eller ögats näthinna. I en ny studie visar forskare från Uppsala universitet att vita blodkroppar och proteinstrukturer som är kopplade till immunsvaret ansamlas i anslutning till de missbildade kärlen. Fynden stöder att inflammation har betydelse för utvecklingen av kavernöst angiom och visar på möjligheten att ta fram en biomarkör för sjukdomen.
-
Märta Nasvelldagen: Psykos hos barn och vuxna – vård nu och i framtiden
28 mars 2022
Välkomna till Märta Nasvelldagen 2022, ett årligt återkommande evenemang om psykisk sjukdom i samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Årets tema är psykos och föreläsningarna är öppna för allmänheten.
-
Säkrare energi med samordnad el- och värmeproduktion
28 mars 2022
Genom att lägga om och samordna produktionen av el och värme skulle Sveriges energisäkerhet kunna höjas och elnätets stabilitet stärkas. Med omläggningen skulle man också kunna minska användandet av biomassa, vilket skulle vara bra för biodiversiteten. Det är slutsatserna i en ny sammanläggningsavhandling från Uppsala universitet.
-
Så kan flaskhalsarna i litium-svavelbatterier elimineras
24 mars 2022
Litium-svavelbatterier har möjlighet att utmana Li-jonbatteriet genom att mer energi lagras, men hålls tillbaka på grund av batteriernas dåliga livslängd. Nu har forskare vid Uppsala universitet lyckats identifiera några av de huvudsakliga flaskhalsarna. Studien publiceras i tidskriften Chem.
-
Att transformera rum och samhälle i Kiruna
22 mars 2022
Redan när stat och gruvbolag för över hundra år sen fördelade ansvaret för att utveckla staden som skulle bli Kiruna, fokuserade de mest på praktiska frågor. Hur bygger man en stad i en "öde vildmark"? Hur lockar man nybyggare till en ny plats, långt borta i norr? Statliga och gruvbolags idéer om natur, människor och framtiden var avgörande för att få fram Kiruna som gruvstad, och dessa idéer finns kvar än idag. Sedan 2004, när 6 000 kirunabor...
-
Från 'vi äro' till 'vi är' – därför försvann verbens pluralformer
15 mars 2022
När pluralböjningen avskaffades i svenskan vid mitten av 1900-talet var det ingen unik förändring, utan slutet på en större process som hade påbörjats redan under urnordisk tid. I hela den nordiska språkfamiljen har utvecklingen följt samma mönster mot färre verbformer, vilket ger nya insikter om hur språk förändras. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Insulinproducerande betaceller framtagna från stamceller
03 mars 2022
Ett samarbete mellan finska och svenska forskare banar väg för behandling med cellterapi vid diabetes. I en ny vetenskaplig artikel presenterar forskarna förbättrade metoder för att framställa insulinproducerande betaceller från stamceller. Det här väcker förhoppningar om att i framtiden kunna behandla typ 1-diabetes med stamceller.
-
Mumifiering i Europa redan i förhistorisk tid
03 mars 2022
Mumifiering av döda kroppar kan ha skett redan i förhistorisk tid. Den upptäckten har forskare gjort i samband med en analys av 8 000 år gamla gravar från jägarstenåldern, mesolitikum, i Portugal. Resultaten från studien, som gjorts i samarbete mellan Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och Universidade de Lisboa i Portugal, publiceras i European Journal of Archaeology.
-
Dolda svagheter inuti vulkaner kan orsaka kollaps
25 februari 2022
På toppen av många vulkaner bildas lavadomer. De byggs upp av trögflytande lava som stelnar och riskerar att spricka och klyvas. Forskare vid Uppsala universitet har tillsammans med internationella kollegor analyserat instabiliteten hos lavadomer på vulkanen Merapi i Indonesien, som riskerar att bli mycket farlig. Genom att förstå de inre processerna hoppas forskarna bättre kunna förutse kollapser och jordskred.
-
Dinosauriernas tidevarv slutade på våren
23 februari 2022
Jättemeteoriten som utrotade alla dinosaurier utom fåglarna slog ned under våren. Det har ett internationellt team av forskare kommit fram till genom att undersöka tunnsnitt, högupplösta synkrotronröntgenbilder och kol-isotoper från ben av fiskar som dog mindre än en timme efter meteoritnedslaget. Teamet presenterar nu sina resultat i tidskriften Nature.
-
Ny avhandling om skyddet av personuppgifter i EU-rätt
21 februari 2022
I en ny avhandling i juridik analyserar Andreas Kotsios EU-lagstiftningen kring skyddet av personuppgifter när den används av näringsidkare för att tjäna pegar. Personuppgifter skyddas inom EU av dataskyddsförordningen, GDPR, och i avhandlingen undersöks en ny trend som har uppstått där konsumentlagstiftning används istället för GDPR.
-
350 år gammalt skelett i stenåldersgrav
21 februari 2022
En man som begravts i en stenåldersgrav i Amoreira i Portugal, levde för bara 350 år sedan och kom från Afrika. Det har forskare från Uppsala universitet och Universidade de Lisboa upptäckt när de undersökt lämningar från stenåldersgraven. Genom att använda biomolekylär arkeologi, modern dna-teknik och historiska skrifter, har forskarna kunnat ringa in åldern på skelettet och mannens ursprung.
-
Exponering för kemikalieblandningar under graviditet kopplas till försenad språkutveckling
17 februari 2022
Dagens riskvärderingssystem för kemikalier räcker inte för att upptäcka påverkan av kemikalieblandningar. Det visar en ny studie, som gjorts inom ramen för EU-projektet EDC-MixRisk och nu publiceras i Science. Genom att sammankoppla befolkningsstudier med experiment i cell- och djurmodeller kunde forskarna stärka en misstänkt risk för barns språkutveckling och utveckla nya principer för riskvärdering.
-
Nytt ljus på foster och kvinnors bäcken i Uppsala universitets samlingar
17 februari 2022
På flera av universitetets museer finns idag konserverade kroppsdelar av foster och bäcken från kvinnor. Under 1800-talet och 1900-talets första hälft ingick de, tillsammans med modeller och instrument, i embryologiska och obstetriska samlingar vid den medicinska fakulteten. De användes bland annat som resurser i undervisning och forskning för att omsättas i mödravården. Det visar en ny avhandling i idé- och lärdomshistoria.
-
Förfäder till legionella infekterade celler redan för två miljarder år sedan
15 februari 2022
Förfäderna till legionellabakterier infekterade eukaryotaceller redan för två miljarder år sen. Detta skedde snabbt efter att eukaryoter började livsnära sig på bakterier. Det visar ny forskning från Uppsala universitet, som nu publiceras i Molecular Biology and Evolution. Resultaten blir också ett inlägg i hönan eller ägget-diskussionen om huruvida det var mitokondrier eller fagocytos som kom först.
-
Minnesdag 100 år i skuggan av rasbiologiska institutet
14 februari 2022
Det är i år 100 år sedan det statliga rasbiologiska institutet öppnade i Uppsala. För att uppmärksamma det håller Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, CEMFOR, en minnesdag den 17 februari ”100 år i skuggan av rasbiologiska institutet”. Arrangemanget är digitalt och öppet för allmänheten.
-
Lovande molekyl för läkemedel mot coronavirus
10 februari 2022
Uppsalaforskare har lyckats ta fram en molekyl som hämmar förökning av coronavirus och har stor potential att utvecklas till läkemedel mot covid-19. Molekylen är effektiv både mot den nya varianten och tidigare kända coronavirus. Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Chemical Society.
-
Så har vargarnas arvsmassa påverkats av inavel
08 februari 2022
Forskare vid Uppsala universitet har under många år studerat den skandinaviska vargstammens genetiska ursprung. Stammen grundades av endast tre invandrande vargar och i en ny vetenskaplig artikel visar forskarna att efter fem generationers inavel hade mellan 10 och 25 procent av den genetiska variationen gått förlorad.
-
Ojämlik kunskap om hjärt- och kärlsjukdomar
07 februari 2022
Trots att många vet om vad som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel hjärtinfarkt, är det inte alla som ser sina egna riskfaktorer. Det visar en ny studie gjord på 423 svenskar i åldrarna 40-70 år, som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Preventive Medicine Reports.
-
Årets Celsius-Linné-föreläsningar och symposium
02 februari 2022
Svante Pääbo, forskare i evolutionär genetik, är en av de framstående vetenskapspersoner som kommer att föreläsa vid 2022 års upplaga av Celsius-Linné-föreläsningarna den 9 och 10 februari vid Uppsala universitet. För att fira att Anders Celsius serie med vädermätningar i år fyller 300 år har fler föreläsare än vanligt bjudits in.
-
CRISPR-Cas9 kan ge oväntade mutationer som ärvs till nästa generation
02 februari 2022
Gensaxen CRISPR-Cas9 öppnar nya möjligheter att bota sjukdomar, men behandlingarna måste vara säkra. I en ny studie upptäcktes att metoden kan ge upphov till oförutsedda förändringar av dna som ärvs till nästa generation. Forskarna bakom studien uppmanar till försiktighet och noggrann validering vid användning av CRISPR-Cas9 för medicinska syften.
-
”En gåva till kommande generationer”
01 februari 2022
Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskningsprogram Unga kvinnors psykiska hälsa har fått ta emot en privat donation på 10 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till att bygga upp en långsiktig studie av minst 5 000 kvinnor som ska följas från 15 års ålder och livet ut. Målet är att kunna svara på bland annat vad som bidrar till, och vad som skyddar mot, psykisk ohälsa.
-
Dna-bindande proteiner binder ofta snarare än länge
28 januari 2022
I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science visar forskare vid Uppsala universitet hur dna-bindande protein kan leta sig igenom hela genomet utan att uppehålla sig för länge på vägen. Resultatet går stick i stäv med hur man hittills har föreställt sig genregleringen - genkoden påverkar hur ofta proteinerna binder, men inte hur länge.
-
Hård träning efter kortare sömn ökade nivåerna av hjärtskademarkör
27 januari 2022
I en ny studie fick deltagare utföra ett intensivt träningspass efter både normal sömn och efter tre nätter med förkortad sömn. Efter natten med mindre sömn steg nivåerna av hjärtskademarkören troponin något mer, jämfört med efter när deltagarna tränat i utvilat tillstånd. Studien är en mindre pilotstudie och det går ännu inte att avgöra ifall detta innebär något för hjärtats hälsa. Resultaten publiceras i tidskriften Molecular Metabolism.
-
Syrgasbehovet hos covidpatienter kan vara lägre än man tidigare trott
21 januari 2022
En ny studie som letts av forskare vid Uppsala universitet visar att syrgasbehovet hos varje enskild allvarligt sjuk covid-19-patient kan vara lägre än vad man trott. Studien gjordes i Sörmland under pandemins första våg 2020 och såväl resultaten som forskarnas metod kan vara till nytta för framtida vård och resursplanering.
-
Varför minskade produktiviteten i haven för 4,6 miljoner år sedan?
19 januari 2022
Genom att borra djupt ner i sedimenten på havets botten kan forskare resa i tiden. I en ny studie, som letts från Uppsala universitet, presenteras nya ledtrådar till varför en period som ofta kallas ”the biogenic bloom” hastigt avslutades. Förändringar i jordens bana runt solen kan ha spelat en roll i den dramatiska förändringen.
-
Diskussioner mellan lärare krävs för likvärdig bedömning
27 december 2021
Språklärare behöver få ökade möjligheter att diskutera bedömning av elevers skrivande. Att på olika sätt stärka och utveckla lärares bedömarkompetens skulle kunna leda till såväl ökad likvärdighet som mer rättvisande betyg. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet, om bedömning av elevers skriftliga språkkompetens i tyska.
-
Ekonomijournalistikens fokus påverkar konjunkturen
23 december 2021
Redaktionella nyhetsvärderingar kan påverka de ekonomiska konjunktursvängningarna – även om informationen som förmedlas är korrekt. En anledning är att rapporteringens fokus kan hamna på sektorer som inte är representativa för ekonomin i stort. En ny studie visar att rapporteringen kan förklara uppemot 20 procent av konjunktursvängningarna i BNP och 40 procent av konjunktursvängningarna i arbetslösheten. I en vetenskaplig artikel i American Ec...
-
Uppsala universitet får kompetenscentrum inom solenergi och kärnteknik
20 december 2021
Uppsala universitet kommer att koordinera två nya kompetenscentrum för hållbara energisystem, det står klart när Energimyndigheten nu berättat vilka förslag de kommer att stötta med finansiering. Dessutom medverkar universitetets forskare i flera centrum som koordineras av andra lärosäten.
-
Zebrafiskar och AI kan ersätta vissa musförsök i cancerforskning
20 december 2021
Forskare vid Uppsala universitet har med hjälp av AI kunnat ta fram en ny metod för att studera cancer i hjärnan. Metoden bygger på att tumörceller från patienter transplanteras in i fiskyngel som sedan observeras med AI. Metoden, som beskrivs i vetenskapstidskriften Neuro-Oncology, kan delvis ersätta nuvarande musmodeller för att studera tumörtillväxt och behandling.
-
Nytt forskningsprojekt ska hitta lösningar för vätgasdriven färjetrafik
20 december 2021
I ett nytt forskningsprojekt kommer forskare vid Uppsala universitet, Campus Gotland, att utveckla och utvärdera systemlösningar för att använda vätgas i den gotländska färjetrafiken. Projektet har fått finansiering från Energimyndighetens sjöfartsprogram och flera industriella partners deltar.
-
Liten hjälpinsats kan ge stor effekt för barn till deprimerade mammor
20 december 2021
Barn till mammor som mår psykiskt dåligt riskerar att halka efter i sin kognitiva utveckling. Det visar flera nya studier som gjorts bland syriska flyktingfamiljer i Turkiet och bland spädbarnsfamiljer i Sverige och Bhutan. Men det räcker med väldigt små förändringar för att sambandet ska brytas och barnen återgå till sin normala utvecklingsnivå. Att ha många människor omkring sig och att samhället finns tillhands är två av de viktigaste fakto...
-
Jakt på proteinet TGM1 ledde till sjukdomsfynd
14 december 2021
Genom att utgå från proteinet TGM1 och aktivt söka bland patienter med olika autoimmuna hudsjukdomar, har forskare lyckats utskilja en särskild sjukdom som kan kopplas till autoimmunitet mot TGM1. Den här baklängesmetoden visar ett nytt sätt att identifiera autoantigen som markörer för allvarliga sjukdomar. Genom att låta dem visa vägen till sjukdomen, kan diagnosticering och behandling underlättas, visar studien som nu publiceras i PNAS.
-
Partnerskap för hållbart samhällsbyggande
09 december 2021
Uppsala kommun och Uppsala universitet har en lång tradition av samarbete och samverkan. Idag undertecknades det strategiska partnerskapet som ska stödja både befintliga och nya former av samverkan mellan parterna.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.