Våra metoder för samverkan

Illustration av 5i-processen i form av en cirkel med de olika stegen.

5i-processen ger samverkan struktur

Uppsala universitet använder en modell för innovationssamverkan som heter 5i. Modellen används för att på ett strukturerat sätt välja lämpliga aktiviteter beroende på hur långt i en samverkansprocess som parterna har kommit samt vad syftet och målet med deras samverkan är. Modellen utgår från fem olika stadier: Inspirera, identifiera, initiera, ingå samt intensifiera. Uppsala universitet har utvecklat modellen tillsammans med Linköpings universitet och Örebro universitet.

Här hittar vi metoder som inspirerar till att samverka. Det handlar om att skapa mötesplatser och hitta gemensamma intressen, här hittar vi också olika informations- och utbildningsinsatser. Metoder och verktyg som förekommer i den här fasen är institutionsmöten, accessdagar, temadagar, nätverksträffar, frukostmöten med mera.

Nästa stadium handlar om matchmaking och att se om det finns intresse från två parter att samarbeta kring en definierad frågeställning eller ett behov. Här funderar man över idéer, frågor och behov från så väl forskare som företag/organisation. Metoder och verktyg att använda här inkluderar bland annat fokusmöten och AIMday-konceptet. AIMday är ett möteskoncept som är utvecklat och varumärkesskyddat av Uppsala universitet och går ut på att externa aktörer får ställa frågor om utmaningar i sina egen verksamhet och sedan matchar vi frågan med forskarkompetens och har en timmes diskussioner kring varje utmaning. Förhoppningen är att det kommer förstudier eller andra samverkansprojekt som ett resultat av dagen. Läs mer på aimday.se.

Det tredje stadiet handlar om stärkta relationer, ökad insikt om ömsesidigt mervärde och beslut för att samarbeta. Här finns en idé om vad man konkret vill göra tillsammans, och man tittar på hur man kan initiera samverkansprojekt och formulera gemensamma målsättningar. Man kan göra saker så som gemensamma ansökningar om finansiering, ta fram projektplan eller ha enskilda möten med alla samverkansparter. Metoder och verktyg för detta stadium är till exempel impact planning canvas och förstudiemedel för projekt i tidig fas. UU Samverkan kan också ge individuell rådgivning för de som vill komma igång med samverkansprojekt.

I den här delen av modellen handlar det om att genomföra samverkansprojektet - det ska startas upp och sedan löpa på, och fullföljas – eller i något fall kanske avbrytas. Man behöver hantera frågor kring samverkansavtal, rättigheter och IP (intellectual property) i förhållande till projektet, och man behöver finansiering. Metoder och verktyg i den här delen handlar till exempel om mallar att utgå från för samverkansavtal, finansiering för VFS-projekt (Verifiering för Samverkan). UU Samverkan kan också ge individuell rådgivning om extern samverkansfinansiering, till exempel om impact-delen i ansökan. och hur företaget RIPAB (Research Intellectual Property AB) vid behov kan inkluderas i projekten.

I 5i-modellens sista stadium handlar det om att intensifiera och skala upp samverkansprojekt och det handlar om att skapa nytta hos parterna. Här har parterna externa projektmedel i varierande storlek. Metoder och verktyg handlar om att underhålla samverkan inom ett större konsortium, till exempel med hjälp av metoderna i 5i-modellens två första steg, men också processer för att möjliggöra innovationsarbete och att skapa konkret nytta från projektresultaten. UU Samverkan kan vid behov låta personal gå in i sådana projekt för att exempelvis leda ett arbetsprojekt eller som ”innovation manager”. En sådan större roll innebär dock att projektet måste betala för arbetstiden.

Metoder för samverkan

Det finns många olika metoder för samverkan, här berättar vi om några av de verktyg som vi ofta använder inom olika samverkansprojekt.

AIMday är en modell för möten mellan forskare och företag eller organisationer utanför akademin som vi utvecklat vid Uppsala universitet och som nu används på många platser runt om i världen.

AIMday – en fråga, en timme, oändliga möjligheter

Genom AIMday ger vi dig chansen att på ett enkelt och effektivt sätt diskutera dina specifika utmaningar med våra forskare. Du formulerar frågan, vi matchar med rätt kompetens.

Med AIMday hittar du vägar in till forskning, nya kontakter och samarbeten som kan bidra till att belysa eller lösa din frågeställning på ett nytt sätt. Samtidigt får du möjlighet att möta andra verksamheter som har liknande utmaningar och intressen.

AIMday är en samverkansmetod som tagits fram av Uppsala universitet och som sedan 2008 är ett självklart inslag bland universitetets många mötesplatser. Varje år anordnas en handfull AIMday-möten med olika teman såsom välfärd, cancer och material. Det är dessutom en uppskattad samverkansmetod som används bland annat vid universiteten i Oxford och Edinburgh.

Läs mer om AIMday på aimday.se

Vill ni anordna AIMday vid ditt lärosäte? Vi hjälper er komma igång.

Temadagar inspirerar i informell miljö

Idén med temadagar är att göra det enkelt för forskare och externa organisationer att få inblick i varandras verksamheter. Under en halvdag varvas presentationer av forskningsprojekt och forskningsmiljöer med korta presentationer från en handfull företag och organisationer, med generösa mingelstunder däremellan för informella samtal. Temadagar arrangeras ett par gånger per termin och har hittills genomförts inom områden som material och diagnostik, medicinteknik och material för hållbar produktutveckling.

Accessdagar stimulerar till samarbete

En accessdag är ett verktyg som används för att möta utmaningar och behov kring ett specifikt område, för att främja nätverkande och identifiera möjligheter till samarbete mellan forskare och aktörer utanför akademin. På en accessdag (som vanligtvis är en halvdag) deltar vanligtvis 20-50 deltagare. Det är fokus på kunskap om behov och kompetens och på att identifiera forskningsämnen och partners för nya samarbeten. Deltagarna på dagen pitchar sina behov och det är vanligt med paneldiskussioner eller andra diskussionsforum kring olika ämnen.

 

Kontakta UU Samverkan via e-post





FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin