Bioresurs - Utmaningen

Målgrupp: Förskola, Mellanstadiet, Högstadiet, Lågstadiet

Ämneskategori: Biologi, Naturvetenskap

Arrangör: Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik

Varje år presenterar Bioresurs en utmaning som går ut på att gå ut och upptäcka allt intressant och spännande som finns i naturen. Vi vänder oss till dig som är lärare/pedagog i förskola, fritidshem och grundskola F-9. Varje utmaning utgår från ett tema och innehåller förslag på praktiska övningar.

Du behöver inte vara specialist för att ta dig an ett område. Ett syfte med Utmaningarna är att de ska passa även de som känner sig en aning osäkra inför allt man möter i naturen och vilka frågor barnen/eleverna kan ställa. Du kan självklart plocka ut de övningar som passar just din grupp och ditt sätt att undervisa. Utmaningarna har tagits fram ett viss år, men innehållet är knutet till styrdokumenten och passar att använda även i fortsättningen. Inspireras också av redovisningarna nedan från skolor som har jobbat med utmaningarna.


Utmaningen 2018: Biologiska rytmer

En livscykel för en organism är exempel på en biologisk rytm. I ett kortare tidsperspektiv har också alla organismer en dygnsrytm som styrs av ljus/mörker. Dessutom har många organismer en årstidsrytm, som beror på miljöförändringar under året. Detta är tre exempel på biologiska rytmer som alla finns med i kursplanen för biologi i grundskolan och även passar utmärkt att arbete med i förskolan.

Läs mer här

 

Du vet väl att du på www.uu.se/skola kan prenumerera på aktiviteter och resurser som Uppsala universitet har att erbjuda förskolan och skolan?
Sök ut det som intresserar dig, välj prenumerera och bli uppdaterad via mejl varje gång det kommer något nytt som matchar dina intresseområden. Du kan också välja att få samlad information lagom inför terminsstart.