Programmering - Scratch (åk 3-4)

Målgrupp: Lågstadiet, Mellanstadiet

Ämneskategori: IT/data, Teknik, Matematik

Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Teman: Digitalisering och programmering

Datum och tid: 16 oktober 2019 – 6 november 2019, kl 14.30 – 17.30

I programmeringsverktyget Scratch, som finns gratis tillgängligt på nätet, använder man sig av färdiga färgkodade block som byggs ihop som ett pussel för att skapa en kod. Med hjälp av kodblocken går det att programmera och animera små berättelser eller skapa spel.

I dialog med andra lärare arbetar vi med programmering så att den blir till nytta för din undervisning. Träffarna är på 3 timmar; vi går igenom grunderna i Scratch (variabel, inmatning, utmatning, alternativ, repetition och funktioner). Till andra träffen förbereder du en lektionsplanering med ett undervisningsinnehåll i teknik/matematik, där programmering tillför någonting nytt. Efter dessa två träffar finns även en möjlighet till fortsättning där vi tillsammans i olika arbetsgrupper förbättrar din lektionsplanering. 

Träffarna äger rum på programmeringscentret som är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Kodcentrum och Uppsala universitet. Här hålls fortbildningar för lärare och workshops för elever från förskola till åk 9. Tanken är att bidra till utvecklingen av programmering i skolan till följd av de nya målen i läroplanen, och att samtidigt bidra till Uppsala universitets forskning kring hur barn och vuxna interagerar med teknik, robotar och programmering. På Programmeringscenter ges fristående och kostnadsfria workshops i programmering anpassade för lärare från förskola upp till högstadiet. Du kan välja den inriktning som passar din elevgrupp bäst, eller gå flera kurser för att få en bredare kunskap om olika programmeringsverktyg. Workshoparna är upplagda som paket om två tillfällen, utom workshoparna i Blue-bots som ges som enskilda tillfällen. Målet är att du ska gå ifrån utbildningen med konkreta idéer om hur du kan omsätta de nya kunskaperna i din undervisning.

Datum: 16 oktober + 6 november 14:30-17:30
Detta är ett workshoppaket där två träffar ingår

Workshopledare: Lennart Rolandsson*, Uppsala universitet
*Denna workshop leds av en forskare vid Uppsala universitet. När du deltar i workshopen så innebär det att du samtidigt bidrar till forskningen kring programmering och didaktik. Det sker främst genom att forskaren kan ställa lite frågor och lyssna när deltagarna diskuterar. Om du inte vill delta i forskningen har Du alltid rätt att avbryta ditt deltagande i workshopen.

Kontakt, anmälan och lokal

Läs mer om Programmeringscentret