Ansökningsinstruktioner

Din ansökan ska genomföras helt på engelska. Alla nödvändiga länkar och dokumentmallar finns samlade under länklistan på startsidan för MFS.

Delar som ska ingå i din ansökan:

  1. Projektförslag
  2. Academic Purpose Statement
  3. Budget
  4. Godkännande av institutionen
  5. Registreringsintyg
  6. Kopia av ditt pass eller uppehållstillstånd

1. Projektförslag

Du skriver din projektansökan på engelska. Du får använda upp till 1500 ord. Text som överstiger ordgränsen kommer inte att beaktas. Lägg till din referenslista och eventuella tabeller, bilder etc. som bilagor. De räknas inte mot din maximala ordgräns. Slå samman ditt projektförslag och bilagor till en PDF-fil som kommer att laddas upp till din onlineansökan.

Fokusera på forskningsfrågan och forskningsmetodiken för att visa genomförbarheten av ditt projekt. Sökande som kan koppla sina projekt till ett pågående forskningsprojekt vid deras institution eller institutionsöverskridande samarbetsprojekt kommer att ges företräde i utvärderingsprocessen. Ange om och hur din ansökan uppfyller detta kriterium i din projektansökan.

Din planerade fältstudie ska relatera till någon av de globala målen för hållbar utveckling och regeringens reformagenda för biståndet.

Din ansökan ska tydligt ange:

  • Din forskningsfråga.
  • Den akademiska relevansen.
  • Relevant tidigare forskning på området.
  • Din avsedda forskningsmetodik.
  • Detaljerad tidsplan för hela projektet.
  • Vilka visumkrav finns det för det land du önskar besöka under din fältstudie. Krävs det ett forskningstillstånd och har den processen inkluderats i din tidsplan?
  • Beskriv hur du skulle gå tillväga för att ändra din projektplan om den behöver revideras medan du är ute på fältet. Vilka alternativ och resurser finns tillgängliga för dig? T.ex. kontakt med akademisk handledare, kontakt på fältet, laboratorieutrustning, alternativa intervjupersoner, omkonfigurering av undersökningsmaterial etc.
  • Etiska överväganden. Krävs ett etiskt tillstånd?

2. Academic Puropse Statement (APS)

En Academic Purpose Statement är en möjlighet för den sökande att visa att de har
ansett den bredare innebörden av att göra en MFS för sin egen professionella utveckling.

Med max 400 ord förklara hur ditt val av studie, värdland och
erfarenhet av att göra fältforskning hjälper dig att förbereda dig för din framtid. Din APS skrivs direkt i ett fritextfält i onlineansökan i MoveON.

3. Budget

Stipendiet för Minor Field Studies är 30 000 kr. I din ansökan ska du inkludera en budget som innehåller en översikt över de största budgetposterna för ditt projekt där du visar vilka kostnader du förväntar dig täcka med stipendiet. Du skriver budgetöversikten i ett fritextfält direkt i onlineansökan i MoveON.

4. Godkännande av institutionen

I länklistan på startsidan för MFS finns ett formulär för godkännande från institution. Detta formulär ska signeras av din akademiska handledare vid din institution.

Din akademiska handledare ska signera för att:

  • intyga att den åtagit sig att handleda dig under tiden du genomför din fältstudie
  • intyga att du har har presenterat en projektplan som lämpar sig för en kurs vid Uppsala universitet som innehåller ett examensarbete på antingen kandidat- eller masternivå.

5. Registreringsintyg

I din ansökan ska du inkludera ett registreringsintyg från Ladok som visar dina inskrivningar vid Uppsala universitet för innevarande termin.

6. Kopia av ditt pass eller uppehållstillstånd

I din ansökan ska du inkludera en kopia på ett av följande alternativ:

  • Kopia av ditt svenska pass
  • Kopia av ditt pass från Finland, Norge, Danmark eller Island samt bevis på när du skrivit dig som boende i Sverige
  • Kopia på Permanent Uppehållstillstånd (PUT)

Efter att sista ansökningsdatum passerat sker följande:

  1. Enheten för internationell mobilitet kontrollerar att ansökningar är kompletta och att sökanden uppfyller behörighetskraven.
  2. Enheten för internationell mobilitet vidarebefordrar samtliga kompletta och behöriga ansökningar till Uppsala universitets MFS-kommitté. MFS-kommittén ansvarar för den akademiska bedömningen av ansökningarna. Till sin hjälp har MFS-kommittén tre referensgrupper, en vid respektive vetenskapsområde.

I bedömningen tar kommittén hänsyn till:

  • Projektplanens akademiska förankring, metodval och övergripande kvalitet
  • Ansökans praktiska genomförbarhet
  • Budget
  • Sökandes förståelse för hur MFS passar in i hens framtidsplaner

MFS-kommittén tar beslut om slutgiltig fördelning samt reservlista. Beslutet kommuniceras ut till samtliga sökande omkring ett par veckor efter sista ansökningsdatum.

För att på ett enkelt sätt hantera administrationen av MFS-stipendiet använder enheten för internationell mobilitet en webbaserad MFS-portal där studenter kan ladda upp nödvändig information och dokumentation. Studenter får tillgång till den portalen när de blivit godkända för MFS-stipendium.

Utöver nödvändiga förberedelser för själva uppsatsskrivandet och andra privata förberedelser behöver studenter som får ett MFS-stipendium utföra följande:

  1. Delta i en obligatorisk förberedelsekurs i Uppsala. Kursen skickas för närvarande ut per e-post och deltagande sker genom att besvara in ett antal medföljande kursfrågor.
  2. Skriva ett stipendiekontrakt med enheten för internationell mobilitet.
  3. Kontakta den akademiska handledaren omgående.
  4. Boka resa till MFS-land och meddela enheten för internationell mobilitet resedatumen.

Försäkring

Alla studenter som ska genomföra Minor Field Studies är försäkrade via Uppsala universitet och omfattas av Kammarkollegiets försäkring Student UT.

I vissa fall kan en kompletterande försäkring behöva köpas så var därför nogrann med att hålla dig väl informerad om vad som ingår i försäkringen.

För assistans dygnet runt vid akutsituationer som inte kan vänta till Kammarkollegiets växel är öppen: kontakta Falck Global Assistance på +46 8-587 717 49.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin