Utskrifter och kopiering

Vid Uppsala universitet finns gemensamma utskrifts- och kopieringssystem för studenter och anställda med vilka du kan skriva ut, kopiera och skanna in dokument.

eduPrint

Utskriftssystemet eduPrint kan användas både av dig som har ett aktivt studentkonto på Uppsala universitet och av dig som inte har det. Studenter betalar dock ett lägre pris för sina utskrifter än den som inte är student. Du kan använda alla student- och biblioteksdatorer på campus för att göra utskrifter, och även din egen dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Kom igång

För att komma igång behöver du vara ansluten till eduroam (inte UpUnet-S), ditt lösenord A och ditt campuskort. Du måste också ha pengar på ditt eduPrint-konto. Med ditt campuskort loggar du in på skrivarna efter en enkel registreringsprocedur vid den första skrivare du går till. 

Logga in i eduPrint-portalen

Så här fungerar det att skriva ut

Utskriftssystemet tillämpar så kallad ”FollowPrint”, det vill säga utskrifterna sänds till en central utskriftskö. Det innebär att istället för att skriva ut direkt till en vald skrivare, lagrar eduPrint utskriften tills du själv väljer vilken skrivare som ska användas. När du gör din utskrift dras beloppet automatiskt från ditt eduPrint-konto.

När du är inloggad kan du välja mellan två olika eduPrint-skrivare för att skriva ut. Den första består av en utskriftsklient och en skrivardrivrutin, den andra är en variant av AirPrint-skrivare som även fungerar med mobiltelefoner och surfplattor. Skrivaren med klient har fler valmöjligheter när du skriver ut, medan AirPrint-skrivaren bara har de grundläggande funktionerna, som färgval och pappersstorlek. AirPrint-skrivaren finns i två varianter, en för svart-vita utskrifter och en för färgutskrifter.

Se guider för klient-skrivaren och för AirPrint-skrivaren.

Du kan också skicka dokument som ska skrivas ut som e-postbilagor till adressen print.black@uu.onricoh.se för svart-vita utskrifter respektive print.colour@uu.onricoh.se för färgutskrifter. Mejl kan du skicka även när du sitter på andra nätverk än eduroam.

När du skickat utskriften från datorn går du till valfri eduPrint-skrivare. Väck skrivaren genom att peka på skärmen. Sedan loggar du in med campuskort eller med användar-id och lösenord A. Första gången du lägger kortet på kortläsaren ombeds du att logga in med användar-id och lösenord för att koppla kortet. Sedan är kortet registrerat och du loggar in genom att lägga det på kortläsaren. Utskrifter som inte hämtas ut försvinner efter tre dygn och debiteras inte.

Betalning av utskrifter

Du betalar dina utskrifter genom att sätta in pengar på ditt utskriftskonto med utskriftskuponger eller kortbetalning i eduPrint-portalen.

Kuponger finns att köpa i receptionerna på respektive servicecenter på BMC, Blåsenhus, Carolina Rediviva, Ekonomikum, Engelska parken, Segerstedthuset och Ångström. Kupongerna finns i valörerna 20 kr, 50 kr, 100 kr och 200 kr, men det är inte alla försäljningsställen som har alla valörer.

Se anvisningar hur du fyller på pengar för utskrifter genom kortbetalning.

Prislista

Priser för studenter i kronor inklusive moms per utskriven sida för att kopiera och skriva ut.

A4 s/v A4 färg A3 s/v A3 färg
enkelsidigt 0,40 0,80 0,70 1,60
dubbelsidigt 0,30 0,70 0,60 1,40

Skanning är tills vidare kostnadsfri.