Våra studentambassadörer berättar om sin resa

Bild på student Emma MalmqvistEmma Malmqvist, Master i Miljötoxikologi:

- När jag skulle ta studenten så kände jag att jag ville bort ifrån min hemstad. Jag var inte riktigt redo att ge mig ut i arbetslivet som 18-åring, så jag kände att det naturliga i den situationen var att söka en utbildning. Efter att ha besökt ett antal universitet, så fastnade jag stenhårt för Uppsala universitet och visste att jag skulle hit och plugga, egentligen inte exakt vad just då men jag visste att jag skulle till Uppsala.

Jag måste säga att det som lockade mest var Uppsala som stad. Jag har aldrig varit på ett ställe där jag känt mig så hemma direkt, som jag gjorde första gången som jag besökte staden. Känslan och atmosfären är något utöver det vanliga, det var det som om jag bara drogs hit. Det mest avskräckande var nog själva grejen med att flytta hemifrån för första gången, till en helt ny stad, där jag inte kände någon. Men nu i efterhand, så är det helt klart värt det. Bland det bästa beslutet jag någonsin tagit.


Bild på student Mimmi SynnergrenMimmi Synnergren, Språkvetenskap:

- Jag visste tidigt att jag inte skulle vara klar med studier efter gymnasiet. Något som motiverade mig att söka direkt efter gymnasiet var att jag visste att jag antagligen skulle läsa master, och kanske även doktorera, och jag ville få det avklarat. En annan del var att studierna gav en möjlighet att flytta hemifrån, till en annan stad och träffa nya människor. 
När jag sökte var jag lite nervös över att kanske inte komma in. Men framförallt kände jag mig väldigt säker på mitt val och jag hade en tydlig bild över hur det skulle bli. Även om den bilden har förändrats lite nu så är jag ändå glad att jag sökte och på ett sätt var det skönt att vara så säker då, det blev mindre press på allt runt omkring studierna eftersom jag såg utbildningen som det primära och anledningen till att jag var där. Det gjorde att det blev lättare för mig att vara öppen för nya vänner och erfarenheter tror jag, speciellt eftersom jag har svårt för att träffa nya människor i vanliga all.

Det som var mest lockande för mig var, hur tråkigt det än låter, utbildningen och universitetet. Jag visste att Uppsala universitet hade hög kvalitet på utbildningen och bra möjligheter att läsa på högre nivå. Men andra saker som lockade vad Uppsala som stad, jag kände mig verkligen hemma här, och studentlivet. Som uppväxt i Stockholm lockade ”ett riktigt” studentliv med ett helt annat engagemang och en sammanhållning som jag kände saknades i studentlivet i Stockholm.

Det läskigaste var att jag skulle flytta hit själv, jag kände inte någon annan som skulle börja plugga här och jag var rädd att jag inte skulle hitta vänner. Men det var inte ett problem alls, jag hittade ganska snabbt personer som jag gillade att hänga med. Det är väldigt lätt att glömma att du inte är ensam om att vara ny i stan och på utbildningen — majoriteten av de som börjar läsa på UU kommer hit från andra orter (och andra länder). De allra flesta är i samma situation som du och försöker också hitta nya bekantskaper. Mitt tips är nog att våga utmana sig själv och säga ja till att prova nya saker, det värsta som kan hända är att du inte tycker att det var så kul och i så fall så har du ju i alla fall lärt dig något nytt om dig själv! Uppsala är en stad med mycket att erbjuda även utanför studierna och är ett utmärkt ställe att prova på saker bara för att prova det.


Bild på student Rodi MistoRodi Misto, Läkarprogrammet:

- Jag har alltid haft hunger efter kunskap och nyfiken på saker och ting enda sen barnsben. Och jag har alltid tyckt om att gå i skolan. Träffa mina vänner, lära sig saker, ha rutiner. Visserligen är det ju jobbigt under tentaperioder, inte ha sovmorgnar varje dag och så vidare, men det får jag ju räkna med! Dessutom är jag uppvuxen i en akademisk miljö så det kändes naturligt att söka vidare.