Forskningsdesign och vetenskaplig metod inom folkhälso- och vårdvetenskap

7,5 hp

Kurs, Avancerad nivå, 3FV388

Våren 2024 Våren 2024, Flexibel, 50 %, Distans, Svenska

Våren 2025 Våren 2025, Flexibel, 50 %, Distans, Svenska

Om kursen

Kursen riktar sig till studenter på avancerad nivå som vill fördjupa sina kunskaper om forskningsdesign och metoder inom vårdvetenskap/folkhälsovetenskap. Den är särskilt lämplig för studenter som avser skriva examensarbeten på avancerad nivå. Kursen tar upp olika typer av forskningsfrågor och vilka olika vetenskapliga metoder som kan användas för att besvara dem.

Vidare beskrivs olika typer av designer såsom experimentella studier och intervjustudier samt deras styrkor och svagheter. Slutligen behandlas olika metoder för att samla in, analysera och tolka kvantitativa och kvalitativa data.

Kursen kan ingå i huvudområdet för en magisterexamen i folkhälsovetenskap eller vårdvetenskap. För vårdvetare gäller att kursen, tillsammans med kursen Teorier och modeller inom vårdvetenskap, utgör de förkunskaper inom huvudområdet som krävs inom vetenskaplig metod och ämnesfördjupning för att uppfylla behörighet till Examensarbete i vårdvetenskap (för magisterexamen).

Distanskursens upplägg

Kursen innehåller sex obligatoriska träffar dagtid via Zoom samt en digital hemtentamen som skrivs dagtid. De obligatoriska träffarna består av:

  • en introduktion (cirka två timmar) där kursupplägg, hållpunkter och arbetsuppgifter presenteras.
  • tre artikelseminarier (cirka två timmar/seminarium) med inriktning mot litteraturstudie, kvalitativ metod och kvantitativ metod. Dessa seminarier kräver inläsning och förberedelser.
  • två arbetande seminarier (cirka tre timmar/seminarium) med inriktning mot kvalitativ och kvantitativ design och metod. Dessa arbetande seminarier kräver inläsning och förberedelser i form av inlämningsuppgifter.
  • en schemalagd skriftlig hemtentamen (cirka två timmar) som sker digitalt via universitetets system för digital examination (Inspera).

I samband med första artikelseminariet ges en frivillig föreläsning via Zoom (cirka två timmar) i sökteknik. Till de två arbetande seminarier är det sammanlagt fyra inlämningsuppgifter kopplade. Två av dem innefattar kamratgranskning där studenter lämnar skriftliga kommentarer på varandras inlämningar.

Utöver seminarier, inlämningsuppgifter och hemtentamen omfattar undervisningen individuella litteraturstudier samt förinspelade webbföreläsningar. I den mån det är möjligt försöker vi att schemalägga alla träffar på samma dagar och tider. För att kunna delta i kursen krävs dator med internetanslutning samt headset och webbkamera.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin