Antikens kultur och samhällsliv A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AK250

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5AK250
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Antikens kultur och samhällsliv G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 23 januari 2007
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Sv B/Sv2 B, Hi A, Sh A

Mål

Efter genomförd kurs skall studenterna ha uppnått följande mål:

- ha tillägnat sig grundläggande kunskaper om den antika grekiska och romerska världens kultur och samhällsliv, förutsättningar och bakgrund.

- känna till arkeologisk, historisk och konstvetenskaplig metodik i samband med studiet av antikt källmaterial.

- kunna utföra allmänna samt inom kunskapsområdet grundläggande sökningar i bibliotekets tryckta och digitala samlingar och bibliotekskataloger och ha kännedom om enkel referenshantering.

Innehåll

Moment 1 Grekisk och italisk förhistoria (9 hp)

Momentet behandlar i första hand de egeiska men också de italiska förhistoriska kulturerna. Studierna inriktas på dessa kulturers historia, samhällsliv, religion, arkeologi, konst och inflytande på den följande utvecklingen. Även deras kontakter med den omgivande världen behandlas. Momentet innehåller också ett avsnitt om grundläggande arkeologisk metodik. Här ingår också utbildning i informationskompetens och referenshantering i samarbete med bibliotekets personal.

Moment 2 Den grekiska kulturvärlden (10,5 hp)

De grekiska kulturernas andliga och materiella liv behandlas. Momentet upptar ekonomisk, social och politisk historia, religion, filosofi, vetenskap, arkeologi, topografi och konst. Momentet innehåller också ett avsnitt om grundläggande konstvetenskaplig metodik.

Moment 3 Den italisk-romerska kulturvärlden (10,5 hp)

Under det sista momentet studeras den italisk-romerska världens ekonomiska, sociala och politiska historia, religion, idéhistoria, arkeologi, topografi och konst fram t.o.m. senantiken. Momentet innehåller också ett avsnitt om grundläggande historievetenskaplig metodik.

Undervisning

Undervisningen består av lektionsundervisning och proseminarier med skriftliga och muntliga uppgiftsredovisningar och examinationer. I studiet av arkeologiskt och konstvetenskapligt källmaterial ingår övningar och demonstrationer i institutionens antiksamling och gipsavgjutningssamling liksom i Asinesamlingen. I kursen ingår under moment 3 en exkursion till museer i Stockholm.

Examination

Varje moment avslutas med skriftlig eller muntlig tentamen.

Betyg på kursen anges med något av uttrycken Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd.

Övriga föreskrifter

Begränsning i fråga om tillgodoräkning

Inget av momenten enligt tidigare kursplan får medtas som enstaka kurs i högskoleexamen om det ingått i baskurs A och denna tillgodoräknas i högskoleexamen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin