Användbarhet i praktiken

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1MD021

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1MD021
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Datavetenskap A1N, Människa-datorinteraktion A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 13 mars 2008
Ansvarig institution
Institutionen för informationsteknologi

Behörighetskrav

120 hp med 40 p/60 hp i naturvetenskap/teknik inkl. grundkurs i människa-datorinteraktion.

Mål

Att ge kunskaper om viktiga problemställningar och förutsättningar för att i praktiken kunna utveckla användbara IT-system inom olika slags organisationer i arbetslivet. Att ta del av och förstå erfarenheter av såväl lyckade som misslyckade tillämpningsprojekt.

Studenten ska:

  • kunna redogöra för sambanden mellan verksamhetsutveckling och systemutveckling
  • kunna redogöra för viktiga arbetsmiljöproblem i samband med IT-stött arbete samt hur sådana kan förebyggas
  • kunna beskriva metoder för att bedöma verksamhetsnyttan av användbara IT-system
  • kunna räkna upp viktiga aspekter på utformning av operatörsarbete i komplexa verksamheter
  • kunna beskriva och analysera genomförda projekt med avseende på förändringsprocesser
  • kunna tillämpa metoder för målbildsarbete

Innehåll

  • Relationen mellan verksamhetsutveckling och systemutveckling. Målbildsarbete. Design av arbetsprocesser och anpassade IT-stöd.
  • IT-stött arbete, arbetsmiljö och hälsa. Krav, kontroll och stöd. Hur man bör utveckla och införa ny IT så att man undviker arbetsmiljöproblem.
  • IT, användbarhet och nytta. Vad nyttan är av att utveckla användbart. Hur användbarhet kan utvärderas i praktiken Ekonomiska intäkts- och kostnadsanalyser.
  • Svårigheter med att arbeta med användbarhet i praktiken. Praktiska erfarenheter av att arbeta med användbarhet i fokus i utvecklingsprojekt.
  • Specifika problem och möjligheter med användbarhetsarbete i några olika branscher. Processtyrning och operatörsarbete: Modeller av mänsklig styrning av komplexa system. MMSO-modellen. Utformning av användbara styrsystem och operatörsgränssnitt. Praktiska exempel från projekt inom process- och trafikstyrning. Informationssystem inom hälso- och sjukvård: Administrativa system, medicinsk tekniska system och patientjournaler. Sjukvårdens speciella behov. Praktiska exempel från några större IT-utvecklingsprojekt inom sjukvården. Administrativa system, kontorsarbete och ärendehantering: Utformning av arbeten där alla aktiviteter sker med IT-stöd. Användbarhet, effektivitet och påverkan på individen. Genomförande av större utvecklingsprojekt med användbarhet i fokus - problem, möjligheter och erfarenheter.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, gästföreläsningar, seminarier, samt handledning av fördjupningsuppgifter vilka görs enskilt eller i mindre grupper.

Examination

Aktivt deltagande i undervisning och seminarier (5 hp). Fördjupning i och analys av ett konkret användbarhetsprojekt. Skriftlig och muntlig redovisning (10 hp).

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin