Växternas tillväxt och utveckling

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1BG303

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1BG303
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 16 april 2008
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

120 hp, inklusive alt. 1) 40 p/60 hp biologi samt 20 p/30 hp kemi eller 20 p/30 hp geovetenskap. alt. 2) 60 p/90 hp biologi.

Mål

Efter kursen skall studenten ha

  • kunskap om mekanismer som styr utvecklingen under växtens livscykel
  • kunskap om hur omgivningsfaktorers signaler integreras och påverkar växters utveckling
  • kunskap om tillämpningar från grundläggande växtforskning gällande växters tillväxt och utveckling inom jordbruk och hortikultur
  • förmåga att kritiskt läsa och presentera publikationer rörande aktuell växtforskning
  • förmåga att genomföra och utvärdera experiment med vildtyp mutant och transgent växtmaterial med metoder som genetisk analys och reportergenanalys, SEM, konfokalmikroskopi, in situ hybridisering samt olika PCR-baserade metoder. För studenter som läser kursen som startkurs på masterprogrammet i biologi ingår delkursen Aktuella trender i biologin. Efter denna delkurs ska studenten
  • ha kännedom om biologins forskningsfront, historia och roll i samhället samt biologers yrkesliv ha inblick i genusperspektiv, forskningsetik och vetenskapsfilosofi.

Innehåll

Kursen fokuserar på mekanismer på molekylär-, cell- samt organismnivå som styr de olika faserna av växtens utveckling, såsom embryogenes, frögroning, vegetativ tillväxt och reproduktiv tillväxt.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, litteratursammanställningar, gruppdiskussioner och genomförandet av laborativa forskningsprojekt.

Examination

Kursen består av en teoridelkurs (7 hp) och laborativt arbete (4 hp); Delkursen Aktuella trender i biologin (2 hp) löper som en seminarieserie under hela kursen för studenter som läser kursen som startkurs på masterprogrammet. De gör dessutom ett litteraturprojekt, knutet till det laborativa arbetet, om 2 hp. Övriga studenter gör ett litteraturprojekt om 4 hp.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin