Floristik och faunistik

10 hp

Kursplan, Grundnivå, 1BG106

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1BG106
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 16 april 2008
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter kursen ska studenten

  • kunna identifiera och beskriva vanliga ryggradsdjur, insekter och andra ryggradslösa djur i nordisk fauna med exempel på beteende, anpassning till miljön (autekologi) och förökning (reproduktionsstrategier)
  • kunna identifiera och beskriva nordiska kärlväxter, mossor och lavar med exempel på anpassning till miljön (autekologi) och förökning och spridning (reproduktionsstrategier, t.ex. pollinationsmodeller)
  • kunna använda bestämningslitteratur utifrån kunskaper om växters och djurs form och uppbyggnad (morfologi)
  • kunna tillämpa grundläggande metodik för inventering av växter och djur
  • ha grundläggande kunskaper om arternas förekomst i naturliga ekosystem (växt- och djursamhällen)
  • känna till och kunna tillämpa olika metoder för insamling och konservering av växter och djur
  • ha tillgodogjort sig kunskap om utomhuspedagogik

Innehåll

Kursen består av delkurserna faunistik respektive floristik som till vissa delar är integrerade men tenteras separat, samt ett projektarbete. Undervisningen sker till stor del i samband med exkursioner i fält och museistudier med integrerad lektions- och gruppundervisning samt övningar i användning av bestämningslitteratur. Projektarbetet bedrivs till största delen som en självstudie och har en inriktning mot inventeringsmetodik eller utomhuspedagogik. Det innefattar planering av projektet, inläsning av litteratur, dokumentation (insamling och konservering av växter och djur) samt skriftlig och muntlig rapportering. Alla exkursioner och övriga moment i kursen är obligatoriska. Kursen är förlagd till sommartid (juni och juli).

Undervisning

Undervisningen sker till stor del i samband med exkursioner i fält och museistudier med integrerad lektions- och gruppundervisning samt övningar i användning av bestämningslitteratur.

Examination

Examinationen sker i form av redovisning av ett projektarbete (2 hp) samt separat tentamina för floristiska och faunistiska moment som motsvarar 4 hp vardera, såsom artkunskap, familjekunskap och färdighet i artbestämning med bestämningslitteratur.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin