Mänskliga rättigheter, globalt och lokalt

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT548

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT548
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Mänskliga rättigheter A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 17 mars 2009
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan utgöra fristående kurs.

Kursen ingår i masterprogram i mänskliga rättigheter.

Behörighetskrav

Högskolestudier om minst 180 hp, där huvudområdet utgörs av minst 90 högskolepoäng i mänskliga rättigheter, rättsvetenskap, statskunskap, freds- och konfliktkunskap eller i något religionsvetenskapligt huvudområde, eller motsvarande. Dessutom gymnasiekurs Sv B/Sv2 B eller motsvarande.

Mål

Kursens mål är att studenten ska förvärva fördjupade kunskaper om hur det internationella systemet för skydd av mänskliga rättigheter är uppbyggt samt om hur mänskliga rättigheter skyddas regionalt och lokalt. Även den humanitära rättens relation till frågan om mänskliga rättighter studeras. Inte bara mellanstatliga och statliga aktörer utan även icke-statliga aktörer studeras. Genom kursen förväntas studenten utveckla en förmåga att självständigt och kritiskt bearbeta de problemställningar som hör samman med strävan att utforma diskursen om mänskliga rättigheter så att den blir relevant i en global värld där olika kulturer behöver kunna samarbeta.

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna

- med hög grad av självständighet identifiera och formulera sådana problem som gäller det internationella systemet för skydd av mänskliga rättigheter

- kritiskt granska det arbete som utförs av mellanstatliga, statliga och icke-statliga aktörer för att skydda mänskliga rättigheter lokalt och globalt

- med hög grad av självständighet bearbeta frågan om hur diskursen om mänskliga rättigheter kan bli relevant i en global och mångkulturell värld

- presentera analyser av det internationella systemet för skydd av mänskliga rättigheter för en akademisk såväl som en icke-akademisk målgrupp.

Innehåll

I kursen ingår två delkurser om 7,5 hp vardera. Dessa är (a) Det internationella systemet för skydd av mänskliga rättigheter och (b) Globalisering, mångfald och mänskliga rättigheter.

Inom delkursen Det internationella systemet för skydd av mänskliga rättigheter ges en allmän introduktion till folkrätten. Stor vikt läggs vid ett studium av FN-systemet för skydd av mänskliga rättigheter. Samtidigt ges en orientering om skilda regionala system för skydd av mänskliga rättigheter.

Inom delkursen Globalisering, mångfald och mänskliga rättigheter studeras hur mänskliga rättigheter institutionaliseras på nationella nivåer samt hur olika icke-statliga aktörer, agerar för att skydda eller motverka mänskliga rättigheter. Särskilt uppmärksammas spänningsförhållandet mellan å ena sidan det behov av samverkan som globaliseringen föranleder och å andra sidan den strävan efter kulturell identitet som finns i en värld som kännetecknas av mångfald.

Undervisning

Undervisningen består av obligatoriska seminarier och föreläsningar som behandlar internationella, regionala och nationella system för implementering och skydd av mänskliga rättigheter.

Examination

Kursen examineras genom hemskrivning eller salsskrivning. Vid seminarierna fodras aktivt deltagande och genomförande av redovisningsuppgifter.

Som betyg på slutförd kurs ges Godkänd eller Väl Godkänd.

Övriga föreskrifter

Inga övriga föreskrifter.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin