Kinesiska A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KN121

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KN121
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kinesiska G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Språkvetenskapliga fakultetsnämnden, 19 november 2009
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen är en fristående kurs.

Behörighetskrav

En B (områdesbehörighet 2)

Kraven har sänkts jämfört med den ursprungliga områdesbehörigheten.

Mål

Efter avslutad kurs skall studenten kunna;

* översiktligt redogöra för språkförhållandena i Kina, det kinesiska språkets historia och utvecklingen av det kinesiska riksspråket putonghua;

* med korrekt streckordning och utformning behärska 500 tecken i deras förenklade form, samt ha passiv kunskap om deras oförenklade form;

* beskriva huvuddragen i kinesiskans skriftsystem, fonologi (ljudstruktur), ordbildningslära och syntax (satslära) med användning av grundläggande språkvetenskaplig terminologi;

* använda transkriptionssystem för kinesiska, i första hand hanyu pinyin, men även Wade-Giles, samt begripligt uttala alla ljud i rikskinesiska och kunna läsa upp enkla texter på kinesiska med ett begripligt uttal;

* med korrekt tillämpning av kinesisk grammatik och syntax översätta enkla meningar till och från kinesiska;

* på kinesiska skriva korta och enkla texter om vardagliga ting såsom familjeförhållanden och vardagliga situationer;

* uppfatta och föra enkla samtal, ställa och besvara enkla frågor på kinesiska;

* översiktligt redogöra för och diskutera Kinas geografi, historia, etniska mångfald, filosofi, religion, kultur och samhälle.

Innehåll

Kursen består av följande fyra delkurser:

Dk. 1. Kinas historia och kultur 7,5 hp Engelskt namn: Chinese History and Culture

Delkursen ger en introduktion till Kinas historia, kultur, språk och samhälle. Denna delkurs omfattar en översiktlig genomgång av Kinas geografi, historia, filosofi, religion, litteratur, konst och musik. Delkursen ger också en introduktion till det kinesiska språkets särdrag vad gäller skriftsystem, ljudstruktur, ordbildning och satslära, samt ger insikter om språkförhållanden och etnisk mångfald i Kina. Denna delkurs behandlar i första hand Kinas historia och kultur före 1949, men ger också en inblick i viktiga händelser i Kina efter 1949, det samtida kinesiska samhället och det politiska systemet.

Dk. 2. Textkurs 1. 9 hp. Engelskt namn: Text course 1

Denna delkurs utgör den första delen av nybörjarkursen i modern kinesiska. Den innefattar övningar i uttal, inlärning av kinesiska tecken, genomgång av grammatik, läsning och översättning av enkla texter, samt översättning till och från kinesiska.

Dk. 3. Textkurs 2. 9 hp. Engelskt namn: Text course 2

Fortsättning på Textkurs 1. Delkursen omfattar inlärning av kinesiska tecken, genomgång av grammatiska särdrag, läsning och översättning av enkla texter, samt översättning till och från kinesiska.

Dk. 4. Praktisk språkfärdighet I. 4,5 poäng. Engelsk namn: Language proficiency training I

Delkursen innefattar övningar i att använda transkriptionssystemet hanyu pinyin, övningar i uttal, hörförståelse och enklare vardagskonversation på kinesiska. I kursen ingår också skrivövningar och övningar i att skriva enkla texter på kinesiska.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsnings-, övnings- och examinationsmoment. I kursen kan även grupparbeten med muntliga och skriftliga redovisningar ingå. Studentens egna lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen och det kräver närvaro och aktivt deltagande vid kursens undervisningstillfällen.

Examination

Kunskapskontrollen görs genom fortlöpande muntliga och/eller skriftliga prov inom ramen för undervisningen och genom muntligt och/eller skriftligt prov efter varje delkurs avslutning. Prov bedöms med någon av betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att erhålla betyget VG på hela kursen krävs att studenten erhållit detta betyg på minst 21 hp.

Fördjupning i förhållande till examensfordringarna

Kursen ges inom huvudområdet kinesiska. Fördjupning till filosofie kandidatexamen (180 hp) kräver ytterligare 90 hp inom detta ämne, varav en kandidatuppsats om 15 hp, samt breddningsämne på 60 hp.

Övriga föreskrifter

Kursen får ej medtagas i examen som fristående kurs om motsvarande moment lästs inom annan kurs som ingår i examen.

Övergångsbestämmelser

Studenter med minst 22,5 hp på Kinesiska A, 30 hp, som redan tidigare tagit 7,5 hp på den fristående kursen Kinas historia och kultur, 7,5 hp, kan tillgodoräkna sig denna som delkurs 1 inom kursen Kinesiska A, 30 hp.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin